IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се готви да премахне ограниченията върху износа за Южна Корея

Властите в третата по големина икономика в света ще отключат износните потоци на флуориран полиимид, флуороводород и фоторезист до съседната страна

10:05 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония планира да премахне ограниченията върху износа на ключови полупроводникови материали за Южна Корея, сигнализирайки, че е готова да прекрати враждата, която продължава от години между двете страни, съобщава Bloomberg.

Властите в третата по големина икономика в света ще премахнат ограниченията върху износа на флуориран полиимид, флуороводород и фоторезист, съобщи министерството на търговията на Южна Корея в четвъртък. Тези суровини са основни съставки в производството на дисплеите и полупроводниците, които се използват в потребителската електроника, включително при iPhone на Apple Inc. и телевизорите на Samsung Electronics Co.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 г. Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Nippon Steel & Sumitomo Metal, трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не прие тези съдебни решения, като заяви, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 г.

В средата на 2020 г. поднови производството срещу Япония в Световната търговска организация (СТО) за контрол на износа на някои високотехнологични материали, тъй като разговорите за разрешаване на спора между двете страни не постигнаха напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още