IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на военната администрация в Авдийвка обяви евакуацията на града 

Генералният директор на ядрения надзорен орган на ООН може да посети Москва 

06:44 | 27.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/STAS KOZLYUK
Снимка: EPA/STAS KOZLYUK

Ръководителят на украинската военна администрация в Авдийвка призова жителите на града да се евакуират. „Трябва да напуснете, трябва да опаковате нещата си, особено с децата си", написа в Telegram началникът на военната администрация в града Виталий Барабаш. „Съжалявам, че трябва да го кажа, но Авдийвка все повече заприличва на място от постапокалиптични филми".

По думите му е започнала евакуацията на комуналните работници, които все още са останали в града, а скоро ще бъде прекъсната и мрежата на мобилни телефони, „защото в града има руски окупационни информатори".

Според украински източници в неделя Русия е обстрелвала две високи сгради в Авдийвка. Според официални данни около 2000 цивилни все още живеят в града в Донецка област, на около 90 км югозападно от окупирания Бахмут. Преди войната в града е имало повече от 30 000 жители. 

Ръководителят на МААЕ вероятно скоро ще пристигне в Москва за подновяване на разговорите

Според съобщение на руска медия е възможно в близко бъдеще ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН МААЕ Рафаел Гроси да посети Москва. В събота Гроси обяви, че през седмицата ще посети атомната електроцентрала „Запорожие" в Украйна, която е окупирана от руски войски, за да се запознае със ситуацията на място.

Запитан дали Русия планира да покани Гроси в Москва, руският посланик към международните организации във Виена Михаил Улянов заяви, че това е „напълно реалистично". А според руската информационна агенция РИА: „не следващата седмица, а малко по-късно може да се осъществи посещение на Рафаел Гроси в Русия". Гроси настоява за създаването на зона за сигурност около Запорожие.

Украинските военни завършиха обучението си на танковете Challenger

Украински екипажи завършиха обучението си на танкове Challenger 2 във Великобритания и се завърнаха у дома, за да продължат борбата срещу руската инвазия, предаде DPA. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че украинските войници „се завръщат в родината си по-добре екипирани, но с не по-малка опасност".

Членове на въоръжените сили на Киев заминаха за Великобритания, след като през януари британският премиер Риши Сунак обяви, че Обединеното кралство ще изпрати 14 танка Challenger 2, за да помогне за изтласкването на нашествениците на Кремъл от Украйна.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че обучението е приключило, след като британски военни служители прекараха няколко седмици в инструктиране на украинския персонал как да работи и да се бие с танковете. Инструкциите включваха как да командват, управляват и работят заедно като екипаж на танк Challenger 2 и как ефективно да идентифицират и поразяват цели, заяви министерството.

Украинските военни ще се завърнат със западните танкове навреме за пролетната контраофанзива на Киев, за която се твърди, че се подготвя.

При положение че САЩ предоставят танкове Abrams, а Германия и други европейски съюзници - танкове Leopard 2, се очаква във всеки удар по руските линии да участват западните танкове, обслужвани от киевските сили. 

Доклад: Експлозия в руската област Тула, причинена от дрон

Според съобщения в медиите украински дрон е предизвикал експлозия в руската област Тула. Трима души са били ранени при инцидента в неделя следобед в град Киреевск, на около 300 км от украинската граница, съобщава държавната информационна агенция „Риа Новости“, като се позовава на местните власти. ТАСС, също държавна агенция, съобщи, че безпилотният летателен апарат е бил идентифициран като украински дрон Ту-141. 

Според материала на „Риа Новости“ експлозията е повредила жилищни сгради. Базираният в Латвия рускоезичен новинарски сайт „Медуза" съобщи, че експлозията е създала кратер с ширина 15 метра и дълбочина 5 метра.

През последните месеци многократно имаше нападения с дронове на руска територия, за които Москва обвиняваше Украйна. Ту-141 е стар безпилотен самолет от съветските запаси, който е използван от 70-те години на миналия век и е изваден от употреба през 1989 г. От 2014 г. той отново се използва в Украйна. Обхватът на дрона е 1000 км.


Други събития от нощта:

  • Украинският президент Володимир Зеленски призова населението за по-голяма подкрепа за войниците във войната срещу Русия. „Грешно и несправедливо е нашите войници, които се връщат от фронта, да чувстват, че за мнозина в тила войната вече е приключила, каза той във видеообръщение в неделя вечерта. 
     
  • Според експерта по геополитика Максимилиан Терхале руският президент Владимир Путин възнамерява да сплаши Запада, като разположи ядрено оръжие в съседна Беларус. „Те имат за цел да сплашат Запада, за да не продължи той с доставките на оръжие за украинските офанзиви през 2023 г.", заяви политологът пред информационната агенция dpa.

Това ще е важно днес:

  • С пускането на нова платформа германското правителство иска да засили ангажимента си към възстановяването на Украйна. По този начин държавните и частните организации и инициативи ще бъдат по-добре свързани в мрежа. Платформата включва уебсайта www.ukraine-wiederaufbauen.de 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 1000 вече са нарисувани, половината работа е свършена! :D:D до лятото още 1000 и след това само преизпълнение на плана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa... викаш те досега само се подготвяха да произвеждат , сега ги почват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 18
sssaaa
преди 11 месеца
Пак си с грешни пробнози и оценки. За времето, което "Демократичния Запад" ще произведе тези 400 танка, Рашките ще произведат поне 2000, както го направиха и през Втората Световна Война. Пак обърка Русия със зануления Запад, санкциите действат като бумеранг и ластик. Запада налага санкции на Русия, а фалирват Западни банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
Според мен , украинците ще атакуват едновременно в две посоки , Запорожието и Донецк, защото имат 3 армейски групи от по 5-6 дивизии , а тече подготовката на още 3 за есенната офанзива . Съоръженията за танкове и артилерия бачкат на пълни обороти в ЕС , УСА , Ю.Корея и Япония за подготовка на следващата пролетна офанзива . Тогава украинците ще имат поне още 400 нови танка и 500-800 БМПа , а вероятно и изтребители . Ще мачкат фасона на зануленият на порции , с минимум разход на хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още