IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да изместят Китай като инвеститор номер едно в Африка?

Китай е напреднал доста с инвестициите си на континента, коментира експерт по международно политическо развитие

23:46 | 29.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В края на миналата година беше голямата среща САЩ – Африка, след която имаше няколко посещения на много високо ниво на африканския континент. Визитата на американския вицепрезидент Камала Харис сега е петото посещение на най-високо равнище в рамките само на три месеца. То е подготовка за посещението по-късно през годината на президента на САЩ Джо Байдън в Африка.

Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в рубриката „Африка в развитие” на предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Харис пристигна първо в Гана, чийто трикратен ръст на брутния вътрешен продукт от 2009 г. насам се обяснява до голяма степен със сътрудничеството ѝ със САЩ. Сега от началото на визитата на Харис се говори само за Китай и цялото внимание е насочено към това какво прави Китай в Африка“, отбеляза събеседникът. И припомни, че китайската страна е направила инвестиции от 2 млрд. в инфраструктура, които на Гана са ѝ били крайно необходими, за да може селскостопанската продукция да стигне до пазарите.

"При това посещение на Харис по-малко се говори за онези 55 млрд., които САЩ ще предоставят на Африка в рамките на три години, и повече се говори за едно таргетирано инвестиране в индустрии, в които водещи са жените", посочи гостът. И допълни, че за първи път сега се казва, че САЩ може би са имали грешна политика по отношение на населението в Африка, грешна политика относно оценката за политическото развитие и че вероятно част от инвестиционната политика е следвала останали от колониалното време стандарти.

Попитана дали САЩ имат шанс да заемат по-челно място като инвеститор в Африка, Дечева каза, че Китай е напреднал доста с инвестициите си на континента и е на първо място, докато западният свят изчакваше. Този процес в момента допълнително е забавен от войната в Украйна.

„През това време Китай в нито един момент, в нито един месец не е спрял да инвестира и аз лично виждам как от нищото изникват много големи, мега инфраструктурни проекти. Това всъщност  е голямото притеснение на САЩ и тази интензива политика в първите месеци на годината е, за да могат по някакъв начин да участват”, посочи събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още