IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите тревоги на Уорън Бъфет?

Милиардерът не се страхува за бъдещето на бизнес империята си

10:41 | 22.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет казва, че се тревожи за няколко неща, но успехът на компанията му не е едно от тях, пише CNBC.

Запитан дали се опасява за бъдещето на Berkshire Hathaway, предвид настоящите икономически затруднения – от банкови фалити до нарастващи лихвени проценти, 92-годишният милиардер сподели ясно какво точно го притеснява.

„На 92 години имам други неща, за които да се тревожа... Тревожа се за ядрената заплаха. Тревожа се за бъдеща пандемия, за всякакви неща“, посочва той. „Никога не си лягам притеснен за Berkshire и как ще се справим с нещо“.

Откакто Бъфет пое Berkshire Hathaway през 1965 г., компанията се разрасна до една от най-големите в света, с пазарна капитализация от над 707 млрд. долара и потфолио от инвестиции, включващо Geico, Dairy Queen, Duracell и Fruit on the Loom.

Освен това Бъфет е добре познат с оптимизма си – нещо, на което близки приятели като Мелинда Френч Гейтс приписват успеха му. През 2017 г. учен, занимаващ се с данни, извърши анализ на настроенията на Бъфет в годишните му писма до акционерите на Berkshire и идентифицира прекомерен оптимизъм.

Това личи и в неговите инвестиционни стратегии. Бъфет е известен привърженик на избора на инвестиции, в които вярва, независимо от текущата им цена, както и се възползва от спада на цената на акциите, за да купува повече книжа на компании, в които има доверие.

Когато акциите поевиняват, „бих казал на инвеститорите да не следят пазара отблизо“, посъветва Бъфет през 2016 г. по време на волатилен период.

Когато се сблъска с огромен проблем, който е извън неговия контрол, като ядрена война или бъдеща пандемия, той се опитва да намали стреса, фокусирайки се върху ситуации и задачи, с които може да се справи сам, допълва милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Требва да смаже релсите с част от паричния поток щото влакчетата къде дерайлират са част от "кръвоносната система на краварската икономика" https://en.wikipedia.org/wiki/BNSF_Railway#/media/File:BNSF_Railway_system_map.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
https://***.railwayage.com/freight/class-i/buffet-to-bnsf-shareholders-you-can-be-proud-of-your-railroad/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 11 месеца
Тоя и Били инжекцията се тревожели за бъдещата п(Л)андемия?! Хайде сега четете между редовете и се запитайте защо Бъфет накупи акции на фармацевтичните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още