IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сраженията в Судан продължават въпреки опитите за преговори

Съперничещите си страни са категорични, че ще обсъждат само хуманитарно примирие, но не и прекратяване на войната

15:44 | 07.05.23 г.
Снимка: EPA/Посолство на Индонезия в Хартум
Снимка: EPA/Посолство на Индонезия в Хартум

В южната част на Хартум продължават сраженията, докато пратеници на враждуващите страни в Судан бяха в Саудитска Арабия за разговори, с които международните посредници се надяват да сложат край на триседмичния конфликт, причинил стотици жертви и масово изселване, предаде Ройтерс.

Инициативата на САЩ и Саудитска Арабия е първият сериозен опит за прекратяване на сраженията между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа, които превърнаха части от суданската столица Хартум във военни зони и провалиха подкрепяния от международната общност план за въвеждане на гражданско управление след продължили години наред размирици и въстания в страната.

В сраженията от средата на април насам бяха убити стотици хора и хиляди други бяха ранени, прекъснати бяха доставките на хуманитарна помощ и 100 хил. души избягаха в чужбина.

Хиляди бежанци се опитват да напуснат Порт Судан с лодки към Саудитска Арабия. Други плащат за скъпи самолетни билети през единственото функциониращо летище в страната или използват евакуационни полети.

Докато посредниците се опитват да постигнат мир, и двете страни дадоха да се разбере, че ще обсъждат само хуманитарно примирие, но няма да преговарят за прекратяване на войната.

Ръководителят на Силите за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан Дагало потвърди присъствието на своята паравоенна група на разговорите и каза, че се надява те да постигнат предвидената си цел - да осигурят безопасно преминаване за цивилни граждани. Той обеща да залови или убие командващия редовната суданска армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан. Има също така доказателства, че и двете страни не желаят да правят компромиси, за да сложат край на кръвопролитията.

Конфликтът започна на 15 април след провала на подкрепяния от международната общност план за преход към демокрация в Судан. Западните сили подкрепиха прехода към гражданско управление в страна, която се намира на стратегически кръстопът между Египет, Саудитска Арабия, Етиопия и нестабилния африкански регион Сахел.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан посети Саудитска Арабия през уикенда за разговори със саудитските лидери.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още