IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия изтегля от обращение банкнотите от 2000 рупии

Смята се, че партиите трупат пари в банкноти с висока номинална стойност, за да финансират предизборната кампания и да заобиколят ограниченията, наложени от Избирателната комисия

14:41 | 20.05.23 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индия ще започне да изтегля от обращение банкнотите с най-висока стойност, съобщава централната банка на страната. Според икономисти това решение може да увеличи банковите депозити във време на силен кредитен растеж.

Изтеглянето на банкнотите от 2000 рупии (24,5 долара) се случва преди изборите в четири големи щата в края на годината и национално гласуване през пролетта на 2024 г., предава Ройтерс. Според висш служител на финансовото министерство на Индия това няма да причини смущения "нито в нормалния живот, нито в икономиката".

Смята се, че повечето от политическите партии в Индия трупат пари в банкноти с висока номинална стойност, за да финансират предизборната кампания и да заобиколят строгите ограничения на разходите, наложени от Избирателната комисия.

Резервната банка на Индия казва, че банкнотите с този номинал не се използват често за трансакции. Те ще останат законно платежно средство, но хората ще бъдат помолени да ги депозират и обменят за по-малки купюри до 30 септември. Банката посочва, че запасът от банкноти с друг номинал е достатъчен.

Банкнотата от 2000 рупии беше въведена през 2016 г., след като управляваното от Нарендра Моди правителство внезапно изтегли купюрите от 500 и 1000 рупии в опит да премахне фалшификатите от обращение. Няма много доказателства, че планът е успешен, но пък този ход създаде системен недостиг на пари в брой, като отне 86% от валутата в обращение на икономиката по стойност за една нощ.

Правителството започна да издава нови банкноти от 500 рупии дни по-късно и добави 2000, за да попълни парите в обращение с по-бързи темпове.

Оттогава обаче централната банка се фокусира върху печатането на банкноти от 500 рупии и по-нисък номинал и не е отпечатвала нови банкноти от 2000 рупии през последните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още