IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия се нуждае от мащабни реформи в управлението на доставките на храни

В очакване на нови избори след девет месеца правителството на премиера Нарендра Моди сега се готви да задели около 12 млрд. долара от бюджета, за да охлади цените

09:54 | 18.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия трябва да приеме разумна политика за това как да съхранява нетрайните продукти, за да предпази икономиката си от повтарящи се шокове при цените на храните, предупреждава в доклад централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

„Уязвимостта на икономиката към повтарящи се сътресения при цените на зеленчуците, особено преди и по време на мусоните, налага големи реформи във веригите на доставка на нетрайни продукти, обхващащи транспортните мрежи, технологиите за складиране и съхранение“, изтъква регулаторът в доклад за месечното състояние на индийската икономика, публикуван в четвъртък (17 август).

Тези реформи ще доведат до повишаване на ефективността и производителността и ще осигурят „стабилни цени за потребителите, гарантирани доставки и доходоносни приходи за фермерите“, става ясно още от анализа.

Не за първи път централната банка обвинява липсата на хладилни складове и стабилни вериги на доставки за бързото покачване на цените на храните. През последните месеци цените на доматите - основен продукт за много индийски домакинства - скочиха с 400% от началото на годината, тъй като наводненията в някои части на страната и малкото дъждове на други места нанесоха сериозни щети на посевите. Инфлацията на дребно в Индия през юли се ускори до 15-месечен връх от 7,44% поради нарастващите разходи за храни.

Миналата седмица централната банка реши да запази лихвените проценти непроменени – ястребова пауза, както беше описано това от анализаторите – и нареди на банките да заделят повече пари, за да премахнат излишната ликвидност, докато засилва борбата си с инфлацията, предизвикана от храните.

По-високите цени са належащ проблем в Индия, като не едно и две правителства са падали в миналото поради невъзможността да наложат контрол върху движенията на цените на основните артикули. В очакване на нови избори след девет месеца правителството на премиера Нарендра Моди сега се готви да задели около 12 млрд. долара от бюджета, за да охлади цените.

Централната банка прогнозира, че инфлацията при потребителските цени ще достигне средно ниво „много над 6%“ през тримесечието, приключващо в края на септември – което е над целевия диапазон, определен от регулатора, от 2 до 6%.

Възможни неблагоприятни метеорологични явления като Ел Ниньо могат да повлияят негативно на селскостопанското производство след септември, докато съкращенията в производството на петрол водят до „намаляваща вероятност натискът върху цените на суровия петрол да отслабне през останалата част от годината“, предупреждава още централната банка. „Това не вещае нищо добро за нетните вносители на енергия като Индия“, добавя още ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още