IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Индия се е ускорила до 15-месечен връх през юли

Индексът на потребителските цени е нараснал до 7,44% и е над очакванията на икономистите

16:58 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Индия се е ускорила през юли до ниво над горната граница на целевия диапазон на Индийската централна банка за първи път от пет месеца насам, главно заради ръста на цените на храните, засилвайки опасенията на централната банка за неравномерните мусонни дъждове, които могат да засегнат земеделската продукция, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени в страната e нараснал до 15-месечен връх от 7,44% спрямо година по-рано, сочат данни, публикувани от правителството в понеделник. Ускорението е над медианната прогноза за ръст от 6,5%, направена от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg и ревизирания темп от 4,87%, отчетен през юни.

Последните данни са публикувани в момент, в който Индийската централна банка води битка с инфлацията, като е твърдо решена да забави ръста на цените до средата на своя диапазон от 2% до 6% и да го задържи трайно на това равнище. Миналата седмица регулаторът запази референтните лихвени проценти и позицията си по отношение на паричната политика непроменени за трета поредна среща и обеща да реагира, ако цените се повишат още повече.

Цените на хранителните стоки, които формират около половината от инфлационната кошница, са се повишили с 11,51%, докато горивата и електроенергията са поскъпнали с 3,67%.

Мусоните от юни до септември се засилиха, след като в началото бяха слаби, но разпределението на валежите остава проблем. В някои от районите на североизток и изток, където се отглежда ориз, са паднали много по-малко дъждове, което е навредило на посевите. Вероятната поява на феномена Ел Ниньо е друга тревога за централните банкери, тъй като той носи със себе си по-сух климат и може да намали реколтата.

„Въпреки че отчетеното ниво на индекса на потребителските цени през юли е много по-високо от нашите очаквания, резките промени в цените на доматите, които наблюдавахме наскоро, показват, че подобни ускорения са временни“, смята Анубхути Сахай, икономист от Standard Chartered Bank. Тя очаква инфлацията при продажбите на дребно през август да се забави значително на фона на понижаващите се цени, но остава нащрек за въздействието на мусоните върху зърнените и бобовите култури.

Икономистите също така изместват очакванията си за понижаване на лихвите от централната банка до по-късен етап през 2024 г. заради ускоряващата се инфлация. От HSBC Holdings смятат, че Индийската централна банка ще намали разходите по заемите едва през второто тримесечие на 2024 г.

„Продължаваме да очакваме цикълът на намаляване на лихвените проценти да бъде сравнително слаб, ограничен до 50-75 базисни пункта“, заяви Адити Наяр, икономист в ICRA Ltd, като посочи, че според него първото намаление на разходите по заемите ще се случи през второто тримесечие на следващата фискална година, приключваща през март 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още