IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските сили напредват в южна и източна посока, времето за контраофанзива изтича

Украинските сили имат 30 до 45 дни за водене на боеве, счита най-високопоставеният американски генерал

08:14 | 11.09.23 г. 17
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че войските на страната му, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, а в същото време са успели да се придвижат и близо до Бахмут на изток, предава Ройтерс.

Последното съобщение на Зеленски за състоянието на тримесечното контранастъпление изглежда потвърждава оценките на други официални представители за напредък, макар и скромен, в източна и южна посока.

„През последните седем дни постигнахме напредък в Твария (южен) сектор“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. „Има придвижване в сектора на Бахмут. Да, има придвижване“, допълни той.

Зеленски заяви, че украинските сили удържат позициите си на други фронтове на изток – Авдиевка и Маринка близо до фокуса на основните нападения на Русия, и Лиман и Купянск, които също са обект на опитите на Русия да напредне на север.

Ръководителят на местната военна администрация съобщи, че близо до Авдиевка украинските сили са се възползвали от това, че руските сили са насочени върху един сектор, напреднали са и са завзели част от село Опитне южно от града.

„Според мен това е много важно“, каза Виталий Барабаш по националната телевизия. „Честно казано, врагът донякъде пренебрегна южното направление“, допълни той.

Барабаш определи настъплението като „гръмотевична щурмова операция“ и заяви, че в селището се водят боеве. От месеци Авдиевка, където има голям завод за кокс, е подложена на почти постоянни руски атаки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за успехи близо до Бахмут, където близо една година се водиха битки, докато градът не беше превзет от руските войски през май.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете „частичен успех в резултат на щурмови операции“ близо до Клишчиевка, село, разположено на възвишения южно от Бахмут и разглеждано като ключово за превземането на града.

В доклада е отбелязан и успех близо до Роботине, селище, превзето от Украйна в края на миналия месец, като част от придвижването на юг през контролираните от Русия области към Азовско море.

Зеленски и други официални представители заявиха, че контраофанзивата изисква време и отхвърлиха критиките в западните медии, че тя се развива твърде бавно заради тактически грешки като разполагане на войски на погрешни места.

В интервю за Economist, публикувано в неделя, Зеленски заяви, че постигането на стабилен напредък е от съществено значение за поддържането на бойния дух.

„Сега имаме придвижване, това е важно“, е цитиран да казва украинският президент. Той предположи, че може би предстои голям пробив. „Ако ги притиснем от юг, те ще избягат“, допълни украинският президент.

Времето за контранастъпление изтича

Междувременно най-високопоставеният американски генерал Марк Мили предупреди, че Украйна има само шест седмици, преди промяната на времето да навреди на контранастъплението ѝ, въпреки че Киев даде да се разбере, че може да води боеве и през зимата.

„Все още има разумно оставащо време за водене на боеве, около 30-45 дни“, каза Мили, председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ пред BBC в неделя. След това калта и дъждът вероятно ще се отразят на възможностите за маневриране на бойното поле, допълни той.

В унисон с оптимистичните послания от представители на администрацията на президента Джо Байдън напоследък Мили заяви, че контранастъплението е постигнало „много стабилен напредък“ след началото му през юни.

„Украинците не са приключили с контранастъплението, тази битка не е свършила и те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат. Твърде рано е да се каже как ще свърши всичко“, каза Мили.

Сравнения с първата голяма контраофанзива на Украйна през 2022 г. също показват, че е възможна по-дълга времева рамка за водене на сражения.

Руските сили бяха изтласкани източно от Харковска област точно преди една година, а кулминацията беше повторното завземане на град Лиман от украинските сили около 30 септември.

Контранастъплението на украинските сили на юг тогава продължи още шест седмици и приключи едва около 10 ноември с освобождаването на Херсон.

Сред поддръжниците на Киев има опасения, че спиране на офанзивните операции през зимата само ще даде възможност на Русия допълнително да укрепи отбраната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Фиууу, Фиуууууу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: khao тъмнозеленииии = *** ... Тая цензура вече не е сериозна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: zelka007 оня с дъщери женени в САЩ за *** американци ли ? :) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: andy ... украинците нямат претенции за рассийска земя , не знам що ги дращите тези безсмисли постоянно ... дори нямат претенции за Белгородска област !! въпреки желанието им да се присъединят към Украйна ... единствено си деокупират териториите , методично и безапелационно ... интересно що ги посрещат от анексираните територии като освободители и им се радват хората , пък на изборите били гласували за зануленият единодушно ?! що взривяват и стрелят назначените от рассийката велможи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... зад тиквеник007 се спотайва хомотo-политкомисарче с предишен акаунт "mavi" , по известен като тошо кашона ... а бившият копейкозависим даскал по философия дето се подвизаваше като "императора" спорадично дращи дежурните си безсмислици с акаунта "ward" ... мисля , че обиждаш импа , с приравняването му с недъгавият , може да е несретник , но поне се труди , докато тиквеник007 е гнъс безподобна и родоотстъпна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Фиууу, Фиууу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
andy
преди 8 месеца
До: khao Пишите умнотии, после си ги четете и им се радвате! Умници безподобни! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
andy
преди 8 месеца
До: zelka007 Абе те укритата до Камчатка стигнаха, ама още не са го обявили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
Такива статии тук четем цяло лято и най-вероятно ще четем цяла зима - ВСУ напредват, напредват, напредват, но картата на фронта не мръдва. Но пък трябва с нещо да се подхранва местната фауна, като писалия отдолу кллоунн. 15-те км. напредък, постигнат за цяло лято, ще се обявява и мултиплицира нон стоп, особено преди посещението на Зеле в САЩ. После ще видим, на леопардите и брадлитата кок ще им се отрази руската калл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
украинците са навлезли в Новомайорское , рашибозуците са обидени . подредили се и се наточили след Урожайне , а подлите украинци тихичко преместили брадлитата и леопардите на 15км от там и атакували на друго място ... Опитне , дето е на 2км от летището на Донецк , също се деокупира активно , и там рашибозуците изненадани ... ще заемат по-удобни позиции организирано ... мдаа ... друзята антиваксъре-газовици гледаха ли как леопарда разпердушини двата рассийски танка ?! не ?! пропуснали сте ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още