IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурен обект беше поразен при руско въздушно нападение в Западна Украйна

Скоро в Украйна ще пристигнат специалисти, за да подготвят планове за създаване на собствено производство на военно оборудване

10:20 | 30.09.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Властите в западната Виницка област в Украйна наредиха евакуация на населението рано в неделя, като съобщиха, че инфраструктурен обект е бил поразен при руско нападение, предава Ройтерс.

„На този етап няма никаква необходимост от обща евакуация освен на хората непосредствена близост до поразения обект“, съобщи Васил Полишчук, ръководител на администрацията в град Калиновка, цитиран от сайта на града.

Не се уточнява коя е поразената мишена и какви оръжия са били използвани. Губернаторът на областта Серхий Борзов съобщи за удар по неназован инфраструктурен обект, термин, който украинските власти използват понякога, когато става дума за инсталации, свързани с производството на електрическа енергия или други индустрии.

По-рано се появиха съобщения за дронове в района.

Междувременно началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски съобщи, че специалисти ще пристигнат в Украйна в близко бъдеще, за да подготвят планове за създаване на производство на военно оборудване, включително за противовъздушна отбрана.

„Мисля, че много скоро тук ще пристигнат специалисти, които ще направят план за наше собствено производство на всичко, от което се нуждаем. На първо място това се отнася за противовъздушната отбрана“, съобщи Андрий Йермак.

Йермак говори по-обширно за посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ миналата седмица, но не стана ясно дали специалистите и системите, за които спомена, ще бъдат американски.

Съветникът на украинския президент каза още, че Украйна се опитва да организира международна среща на съветници по националната сигурност през втората половина на октомври, на която да бъде обсъдена мирната формула на Киев.

Седем страни от ЕС са отправили поръчки за снаряди съгласно план за съвместни военни поръчки на ЕС, съобщи снощи Европейската агенция за отбрана (ЕАО). Снарядите са предназначени за украинската армия и за запълване на отънелите запаси на Запада.

Поръчките, направени въз основа на договорени споразумения от ЕАО, са 15-милиметрови снаряди, едни от най-важните боеприпаси във войната на изтощение между украинските войски и руските нашественици, отбелязва Ройтерс.

Програмата беше създадена като част от план на стойност най-малко 2 млрд. евро, задействан през март, който цели доставянето на милиони снаряди и ракети на Украйна за една година.

Някои официални представители и дипломати изразиха скептицизъм, че целта ще бъде изпълнена, но инициативата отбеляза значителна крачка напред в нарастващата роля на ЕС по отбранителните и военни въпроси, засилена от войната в Украйна.

До този момент поръчките в областта на отбраната бяха запазени до голяма степен за правителствата на 27-те страни членки на блока.

„Седем страни членки вече направиха поръчки за 155-милиметрови боеприпаси чрез бързата процедура на Европейската агенция за отбрана“, съобщи агенцията. „Още поръчки за запълване на националните резерви може да станат факт през идните седмици и месеци“, допълни тя.

Агенцията отказа да посочи страните или размера на поръчките, тъй като голяма част от информацията е конфиденциална. В отговор на запитвания от Ройтерс Литва и Люксембург са заявили, че са сред седемте страни.

Министерството на отбраната на Люксембург е заявило, че е заделило 2 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
v_tin
преди 7 месеца
Скоро в Украйна - skoro, скоро, колко скоро, докато съществува укропия дали ще стане нещо? Отделно от това дали зеле......ния гл....... упа.......к се е консултирал дали руснаците ще му разрешат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още