IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер нареди временно намаляване на данъците преди избори

Икономическият министър Йоичи Миядзава сподели, че период от една година би бил „разумен“ за подобно намаляване на данъците

11:00 | 21.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Японският премиер Фумио Кишида (в средата). Снимка: Bloomberg L.P.
Японският премиер Фумио Кишида (в средата). Снимка: Bloomberg L.P.

Японският премиер Фумио Кишида инструктира ръководителите на своята управляваща партия да обмислят въвеждането на временни данъчни облекчения, дни преди два междинни вота, на които неговата управляваща партия е изправена пред твърда опозиция, пише Bloomberg.

„Инструктирах да се обмислят мерки за връщане на нещо на хората, включително намаляване на данъците върху доходите“, посочва Кишида пред журналисти след среща с политиците на управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП) и нейния младши коалиционен партньор „Комейто“ късно в петък. Той добави, че е поискал политиките да бъдат изготвени бързо.

Този ход контрастира с големия външен дълг на Япония, която търси начини да плати за най-голямото си отбранително разширяване след Втората световна война и обещава да разшири подкрепата за домакинствата до нива, сравними с тези, предоставяни в Швеция.

Икономическият министър Йоичи Миядзава сподели пред журналисти, че период от една година би бил „разумен“ за подобно намаляване на данъците. Политическият ръководител на „Комейто“ Йосуке Такаги заяви от своя страна, че малка отстъпка, независимо от дохода, би била подходяща.

Социологическите проучвания показват, че опозицията води в надпреварата за място в горната камара на остров Шикоку, докато ЛДП запазва малка преднина в избирателен район в долната камара в югозападната префектура Нагасаки.

Подкрепата за кабинета на Кишида спадна до 29% от 37% предходния месец в анкета, проведена от вестник Asahi миналия уикенд, най-ниското ниво откакто той встъпи в длъжност преди две години. Редица други медийни социологически проучвания също поставят одобрението му на най-ниското ниво досега.

Гласоподавателите са недоволни от мерките, предприети от Кишида, за да ги предпази от ефектите на инфлацията, показват социологическите проучвания. Тези мерки включват разширяване и удължаване на субсидиите за бензин до края на годината. В същото време отделно проучване показа, че три четвърти от респондентите са неспокойни относно фискалната ситуация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още