IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен: Украйна има отличен напредък по ключовите реформи

Войната не е стигнала до "задънена улица", смята украинският президент Володимир Зеленски

17:07 | 04.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали „отличния напредък“ на Украйна по ключовите реформи след среща с президента на страната Володимир Зеленски. Това се случи в момент, в който Киев очаква властите в ЕС скоро да препоръчат започване на преговори за членство в блока, пише Bloomberg.

„Постигнахте отличен напредък, който е впечатляващ. Ще свидетелстваме за това следващата седмица, когато Европейската комисия ще представи доклада си за разширяването“, заяви на пресконференция Фон дер Лайен. Това е шестото ѝ посещение в Киев от началото на инвазията на Русия през 2022 г.

Украйна се опитва да изгради връзки с блока от почти 20 години и подаде официална молба за започване на преговори за членство, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване миналата година. Статутът на кандидат ѝ беше предоставен през юни същата година. Докладът за кандидатурата, който трябва да бъде представен следващата седмица, се очаква да препоръча започването на дългогодишния процес по присъединяване на Киев, коментираха източници на Bloomberg през септември.

„Вие водите война за оцеляване и в същото време дълбоко реформирате страната си“, посочи Фон дер Лайен. Докато тя говореше, сирени за въдушна атака звучаха в голяма част от страната.

Визитата на Урсула фон дер Лайен дава тласък на Украйна, докато нейното контранастъпление срещу Русия на изток и югоизток се случва по-бавно от очакваното с наближаването на зимата.

Главнокомандващият на армията Валерий Залужний тази седмица предупреди, че конфликтът е навлязъл в нова фаза на изтощителни битки без особен напредък, каквито е имало и през Първата световна война, а това е от полза на Русия. Украинският държавен глава Володимир Зеленски днес отрече войната да е стигнала до „задънена улица“.

Ако Европейската комисия направи препоръка за започване на процеса, лидерите на ЕС ще трябва да я подпишат, най-вероятно на срещата си на върха през декември. След това Украйна ще започне дългата процедура за завършване на реформите и привеждане в съответствие със законодателството на ЕС в повече от 30 области, включително върховенството на закона и икономиката.

„Украйна е готова и ще продължи реформите“, заяви Зеленски пред репортери, обещавайки да не ограничава усилията само до седемте препоръки на ЕС. „Това ще бъде силно мотивиращ резултат за Украйна, силно мотивиращ резултат за обществото, силно мотивиращ резултат за военнослужещите, които защитават ценности на бойното поле“.

Няма обаче бърз път за ускоряване изпълнението на трудните критерии за членство, които могат да отнемат повече от десетилетие. Хърватия беше последната страна, която се присъедини към блока, а кадидатстването ѝ отне 10 години, преди формалното ѝ приемане през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 8
imvktwk
преди 6 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук:-----> https://paply.org/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още