IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада работи по план за ограничаване на емисиите от петролния и газовия сектор

Очаква се стратегията да бъде обявена преди края на годината

21:30 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обещаното от премиера на Канада Джъстин Трюдо за ограничение на емисиите от петролния и газовия сектор на страната ще бъде реализирано под формата на нова стратегия до края на годината, съобщава Bloomberg, цитирайки канадския министър на околната среда Стивън Гилбо.

Работата по ограничението, което е сред най-спорните политики на Трюдо за климата, продължава да се бави, пропускайки редица крайни срокове.

Правителството имаше за цел да пусне проектопредложение в началото на 2023 г., но дискусиите се проточиха, тъй като политиците се стремят да изработят документ, който гарантира, че емисиите намаляват, без да налага съкращения на производството в една от най-големите индустрии в Канада.

Гилбо сподели по време на конференция за климата в Отава в четвъртък, че правителството е провело „стотици“ срещи по въпроса. Това е „много оживен разговор“, изтъква той, добавяйки: „Но до края на годината ще имате доста добра представа как ще се справим с това“.

През август Гилбо посочи пред Bloomberg , че се надява да публикува проектопредложение за ограничение на емисиите през октомври и „определено“ преди годишната среща на ООН за климата, COP 28, която започва на 30 ноември в Дубай.

Миналата година министърът представи проект на план за намаляване на емисиите, който предвижда редуцирането с 42% на емисиите от петролния и газовия сектор до 2030 г. – като някои индустриални групи твърдят, че е твърде ограничителен.

Въпреки това канадски държавни служители споделиха, че цифрата от 42% е модел и че на практика делът на съкращенията на емисиите във всеки сектор може да изглежда различно до 2030 г. Целта на правителството е да намали емисиите с поне 40% спрямо нивата от 2005 г. тогава.

„Искаме да сме сигурни, че правим това по обмислен начин“, изтъква министърът на енергетиката Джонатан Уилкинсън.

Правителството се опитва да въведе горна граница на емисиите, „като настоява за възможно най-много намаления за сектора, без да спира производството“, обяснява Уилкинсън.  

Гилбо добавя, че правителството иска да проектира програмата, така че тя да може да оцелее при правни предизвикателства. Миналия месец Върховният съд на Канада постанови, че законът за екологичните оценки за проекти за добив на ресурси се е отклонил твърде далеч от провинциалната юрисдикция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още