IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще се стреми да прогони Русия от своето небе през 2024 г.

Колебанията сред западните страни относно предоставянето на помощ карат Киев да се опасява, че това може да доведе до замразяване на конфликта с Москва

22:57 | 18.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна заяви в сряда, че се стреми през 2024 г. да поеме контрола над въздушното си пространство, в което в момента доминира Русия, като предупреди, че победата над Москва ще отнеме "време" и ще изисква помощ от Запада.

Този призив идва в момент, когато Западът се колебае относно следващата стъпка в предоставянето на помощ на Киев. Украйна се опасява, че тези колебания могат да доведат до замразяване на конфликта, което би било благоприятно за Русия, окупирала почти 20% от украинската територия. 

"През 2024 г. приоритетът е да прогоним Русия от небето, защото този, който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба по време на Световния икономически форум в Давос.

"През 2022 г. ги победихме на сушата, през 2023 г. ги победихме в морето, а през 2024 г. се концентрираме върху победата във въздуха", добави министърът.

Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., но не успя да превземе Киев, а след това беше изтласкана от северната, североизточната и някои райони от южната част на страната. През 2023 г. с помощта на морски дронове и ракетни атаки силите на Украйна успяха да вдигнат блокадата на някои от черноморските си пристанища и да възобновят част от износа си, по-специално на зърно.

Кулеба повтори, че за да придобие контрол над въздушното си пространство страната му ще се нуждае от това Западът да ѝ достави самолети (изтребители Ф-16 трябва бъдат доставени тази година), както и от ракети с далечен обсег на действие, които американците и европейците са доставили само в много малки количества, най-вече от страх да не провокират Русия.

"Това означава да се доставят на Украйна самолети ..., ракети с голям обсег и дронове, чието производство в Украйна значително се е увеличило", настоя Кулеба по време на дискусия в Давос.

Отново там украинският президент Володимир Зеленски призова във вторник съюзниците си да помогнат на страната му да получи "въздушно превъзходство" над Русия.

"Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какви количества", каза той, като посочи първите успехи тази седмица, когато Украйна свали руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 (руският еквивалент на западния АУАКС) и повреди самолет Ил-22, използван като въздушен команден пункт.

Почти всяка нощ Украйна е обект на атаки с безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Русия от земята, морето или въздуха.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 19 от 20-те дрона, изстреляни от руснаците във вторник вечерта, включително един срещу Одеса, голямо пристанище в южната част на страната, където бяха ранени трима души.

Във вторник вечерта украинските власти съобщиха за 17 ранени в Харков, голям град в североизточната част на страната, след двойна ракетна атака.

Благодарение на отбранителните системи, доставени от Запада, украинските сили са успели да свалят по-голямата част от тези ракети, но има опасност страната да изчерпи боеприпасите си.

"Сражаваме се с много силен враг, много голям враг, враг, който никога не спи. Това отнема време", отбеляза Кулеба.

Украйна изпитва остра нужда от чуждестранна военна помощ и трябва да увеличи собственото си производство на оръжие след две години борба с руската инвазия.

Впрочем европейците и американците се колебаят как да продължат подкрепата си поради вътрешнополитически разногласия.

Освен това Западът е доставил само много ограничен брой оръжия с голям обсег, които Киев смята за изключително важни за спечелването на войната. Френският президент Еманюел Макрон обеща още 40 такива ракети във вторник.

Русия, която разполага с голям брой ракети, редовно атакува Украйна с десетки от тях в рамките на няколко минути или няколко часа. 

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че самото съществуване на украинската държава е застрашено след провала на мащабната лятна контраофанзива на Киев за освобождаване на териториите, окупирани от руската армия.

"Не само че тяхната контраофанзива се провали, но и инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, държавността на Украйна може да понесе непоправим удар", каза той.

В миналото Путин е заявявал, че Украйна е щяла да бъде унищожена без подкрепата на Запада. Руският президент също така твърди, че НАТО води опосредствана война срещу Русия, използвайки Украйна. Зеленски нарече руския президент "хищник"./БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 месеца
Бавноразвиващияг се и след 5 години нищо няма да разбере. Натото или ще се изтегли до границите от 1991 г. или просто ще бъде ликвидиран и дори унищожен. Според както дойде. Макарон говори за мозъчната му смърт, а Тръмп обяви, че ще го ликвидира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Импeраторът
преди 3 месеца
Аз пак не разбрах за две години как така НАТО нападна *** войски в Украйна :-) толкова много НАТО искаше да нападне Рашистан в Украйна, че вече две години се притеснява от ескалация и не иска да даде на украинците оръжието, което им трябва :-) но разбираш ли, НАТО бил агресорът :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още