IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинците на масов протест срещу строгите мерки за икономии на Милей

Събитията ще определят тона другата седмица, когато законопроектът отива за гласуване

23:32 | 24.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Аржентинското профсъюзно движение поставя под въпрос подкрепата на населението за строгите мерки за икономии на президента Хавиер Милей с национална стачка, след по-малко от два месеца от началото на мандата му, пише Bloomberg.

Хиляди аржентинци заляха улиците и булевардите около парламента по време на масов протест в сряда в Буенос Айрес, организиран от CGT, една от най-старите и мощни синдикални групи на южноамериканската нация. Събитията от деня ще определят тона на дискусиите другата седмица, тъй като либертарианският президент се опитва да намали размера на държавните разходи в опит да укроти трицифрената инфлация. Ключово гласуване по част от този план този беше отложено за следващата седмица.

Правителството привидно излъчваше усещане за спокойствие. „Няколко хиляди души стачкуват, няколко милиона работят“, написа в X президентският говорител Мануел Адорни, докато Милей публикува графика, показваща парите в обращение и задълженията на централната банка. Министърът на сигурността Патриша Булрих трябваше да се срещне с президента по-късно в сряда, като според нейното ведомство е имало само 40 хил. стачкуващи на улицата.

Протестиращите се съсредоточиха около Авенида де Майо и отцепиха района около най-широкия булевард в града, 9 де Хулио, въпреки строгите мерки срещу уличните блокади, въведени от Булрих през декември. Тълпата се събра за кратко обръщение на основните синдикални лидери в ранния следобед и започна да се разотива след това. Присъстваха различни перонистки политически лидери, включително губернаторът на Буенос Айрес Аксел Кичилоф и членове на най-големите синдикати в страната, носещи знамена и барабани.

След като встъпи в длъжност през декември, Милей издаде указ за дерегулиране на огромни части от икономиката и представи пред парламента мащабен пакет от реформи на свободния пазар. Той размрази цените на хиляди продукти за всекидневна употреба и напредва сериозно в премахването на щедрите субсидии за ток, газ и транспорт, на фона на годишната инфлация, надхвърляща 211%.  И въпреки че CGT успешно оспори трудовите разпоредби на указа в съда, законопроектът отива за гласуване в долната камара на парламента.

Милей се придържа към гръмката реторика на кампанията си, но също така прави практичен завой, оттегляйки предложението за приватизация на държавната петролна компания YPF SA от своя пакет със законодателни реформи. Приемането на законопроекта ще бъде от решаващо значение за изпълнението на целите, поставени от Международния валутен фонд при последния преглед на програмата за помощ на Аржентина на стойност 44 млрд. долара, която е най-голямата такава на кредитора.

"В зависимост от това колко хора ще мобилизират, профсъюзът ще може да демонстрира каква сила има на масата за преговори", заяви в интервю политическият анализатор Раул Тимерман. "Ако протестът е масов, на депутатите ще им е по-трудно да гласуват в полза на правителството. Но ако протестът се провали, това ще покаже ясно, че Милей все още може да разчита на подкрепата на населението".

Стачката започна по обяд и е планирано да продължи до полунощ, докато общественият транспорт ще се движи до късния следобед, за да се улесни достъпът до демонстрациите, въпреки че те са блокирали автобусните ленти в някои части на града. Протестите се ръководят от профсъюзи, представляващи шофьори на камиони, санитари, работници в строителството и служители на бензиностанции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Забавно е как клефаш като свиннкя по копаня след коментарите ми, в опит да блеснеш с някакви разкрития за моята личност и интелект. Особено забавно е, когато така се напънеш, че от зор разкажеш на публиката няколко кила измишльотини, незнайно откъде изчоплени - от носа ли, от гаазза ли? ЕС, субсидии, грантове, глууппости, просстоттии. Сигурна ли си, че си коментирала моя пост? Прочете ли го изобщо? Или толкоз от една *0000*. Факт, че всеки миг внимание към теб е прахосано време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 ти си професионален идддиот!!! Значи когато ЕС дава субсидии и грантове, това е комунизъм и сме много злеее, но когато Аржентиа дава... всичко е ток и жица и не трябва да се махат! .. и всеки който ги махне е идддиот. .. Тоше, ти си комбинация от бай ***, иванушка глууупака и евгени минчев! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 месеца
Горките аржентинци започват да осъзнават що за иддиотт си докараха за президент. Ако съдим от странната микстура от измишльотини, лъжи и фантасмагории, омазани от емоционални фойерверки, която изтресе в Давос и накара самия Шваб да се измъкне по търлъци от залата, то Аржентина я чака интересен период. В комбинация със споменатата Патриша Булрих, изглеждаща като кръстоска на Шрек със сина на д-р Менгеле и Елза Кох, със сигурност ще осигури на аржентинците добри години занапред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още