IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли външната политика на Индонезия кандидатът за президент Прабово Субианто

Какви са очакванията за промени в политическата система на азиатската страна, коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор

21:35 | 15.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Прабово Субианто успя да направи много добра политическа кампания, която го ребрандира, и води убедително в надпреварата след предварителни резултати за двойните избори за президент и парламент в Индонезия. Той е доста спорна фигура и позицията, която ще заеме във външната политика на страната, ще покаже доколко автентична е тази трансформация, коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Той напомни, че очакванията на анализатори и наблюдатели са били за по-малка разлика между кандидатите. „Точката на пречупване в кампаниите дойде след като действащият президент Джоко Уидодо неформално подкрепи Субианто“, обясни Шопов.

Той изтъкна, че причина за това е номинацията за вицепрезидент на сина на Уидодо, който дори не отговаря на конституционните изисквания, но със законова промяна управляващите и Конституционният съд в страната му позволиха участие.

Владимир Шопов посочи, че Прабово Субианто се позиционира като кандидат на приемствеността, като може да се говори за предаване на щафетата между действащия президент Уододо и него.

 „Уододо напуска кабинета с изключителните 80% одобрение, като по време на неговото управление страната отбеляза устойчив растеж и разполагаше с добри социални програми, които се очаква да бъдат продължени“, отбеляза политологът.

Той подчерта, че Субианто е спорна личност, като в миналото има обвинения, че е бил замесен в отвличането на студенти, борещи се за демокрация по време на тоталитарния режим в страната, заради което му се забранено да стъпва в САЩ 20 години. В близките години той участва на президентски избори срещу Уидодо, като ги губи и организира протести заради несъгласието си с изборните резултати. Но изглежда двамата политици намират общ език, тъй като Уидодо го назначава в правителството си и сега е готов да предаде щафетата.

По думите на политолога Европа още търси правилната формула в отношенията си с Индонезия, като азиатската страна е една от новите големи сили, но не е добре позната от институционална и културна гледна точка.

„Големите играчи в този регион са САЩ и Китай, но е възможно Европа да достигне до Индонезия чрез Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (Association of Southeast Asian Nations, ASEAN, бел. ред.). Но за да имаме ясна представа как ще изглежда Индонезия в геополитическия контекст, трябва да изчакаме и да видим външната политика на бъдещия президент“, посочи Владимир Шопов.

Ще успее ли Субианто да събере мнозинство в парламента, за да прокара политиките си? Какви ще са отношенията  на Индонезия с Китай и САЩ?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още