IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ефективността на санкциите срещу Русия зависи от това как ще бъдат приложени

Това как ще се прилагат санкциите зависи и от начина, по който ще протекат мащабните избори през тази година, смята Горан Георгиев

16:43 | 27.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефективността на новия 13-и пакет санкции срещу Русия зависи от самата им имплементация от различните европейски държави. Това каза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Горан Георгиев, експерт към Център за изследване на демокрацията.

Наложеният в края на миналата седмица пакет от санкции срещу Кремъл включва 194 нови имена на физически и юридически лица, свързани с войната в Украйна, като този път в списъка участват и личности и компании от трети страни като Сърбия, Северна Корея, Индия, Тайланд, Шри Ланка. 

Георгиев посочи, че Русия в момента е най-санкционираната страна в света, а мерките целят да запълват дупки като например дерогацията на „Лукойл“, от която се е възползвала Русия.

Самата им ефективност ще зависи от капацитета на индивидуални институции в различните страни, затова и е хубаво те да се координират една с друга, каза той.

Според експерта е въпрос и на политическа воля, като прилагането на санкциите зависи и от мащабните избори през тази година в над 40 държави. 

„Много е важно какво ще се случи на тези избори и до каква степен ще се реализира тезата за нова дясна вълна“, каза Георгиев.

Той обърна внимание и на начина, по който темата се коментира.

Ако доминират наративи, които се противопоставят на идеята на санкции, и в тях се включат неправителствени организации и бизнесът, то всички законопроекти, свързани с тяхното прилагане и подпомагане, са невъзможни изначално, каза експертът.  Георгиев даде за пример оттеглянето на подкрепата за Закона за развитие на ВЕИ в Черно море, въпреки че би увеличил енергийната независимост на България от Русия.

„Именно затова едни от най-важните санкции са тези в медийното пространство; едно от най-важните неща е да се разгледа в България и други страни има ли законова основа за тяхното прилагане; кой следи за това какво се случва в информационното ни пространство; има ли нужната дигитална инфраструктура да се случва това следене“, каза Георгиев.

По думите му медийните регулатори в страните от ЕС трябва да се оборудват с експертиза и технологии за борба с дезинформацията. В България се наблюдава епизодичност в тези действия, свързана с политическата обстановка.

„Тук идва проблемът със стратегическата корупция - тови е съвсем ефективен инструмент от страна на Русия, с който тя въздейства и се опитва да саботира националните политики и икономики на всички европейски страни, включително и нашата. Виждаме в медийното пространство, че на един полузавладян медиен регулатор се затруднява работата му от гледна точка на прилагането на санкциите“, каза още Горан Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 2 месеца
Що бе пич?! Санкциите са много ефективни. Русия колабира, а Юропа цъфти и връзва. Такова развитие и прогрес не съм виждал през живота си!!! БРАВО на всички Юро лидери!!! ГОЛЯМО БРАВО!!! Заслужавате да сте вечно на власт, а после но една Хиопсова пирамида за всеки! Да се помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още