IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на века: Раждаемостта в почти цял свят ще бъде недостатъчна за запазване на населението

Повечето живи раждания ще се случват в по-бедни страни, сочи изследване

08:17 | 21.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Раждаемостта в почти всички страни ще бъде твърде ниска, за да задържи нивата на населението до края на века и повечето живи раждания в света ще се случват в по-бедни страни, сочи публикувано в сряда изследване, цитирано от Ройтерс.

Тенденцията ще доведе до разделение между „бейби бум“ и „бейби спад“ в света, като бумът ще бъде съсредоточен в страните с ниски доходи на населението, които са по-податливи на икономическа и политическа нестабилност, коментира в изявление старши изследователят Стейн Емил Волсет от Института за здравни индикатори и оценка  (IHME) към Вашингтонския университет в Сиатъл.

Изследването, публикувано в списание Lancet, прогнозира, че 155 от 204 страни и територии в света, или 76%, ще имат раждаемост под нивата на заместване на населението до 2050 г. Очаква се броят им да нарасне до 198, или 97%, до 2100 г., съобщават изследователите.

Прогнозите се основават на допитвания, преброяване на населението и други източници на данни, събирани от 1950 до 2021 г. като част от Изследване на глобалното бреме от болести, наранявания и рискови фактори.

Над три четвърти от живите раждания ще бъдат съсредоточени в страни с ниски и ниски до средни доходи на населението до края на века, като над половината – в Субсахарска Африка, считат изследователите.

Раждаемостта в света, или средният брой раждания на жена, е намаляла от около пет деца през 1950 г. до 2,2 през 2021 г., сочат данните.

До 2021 г. 110 страни и територии (54%) са имали раждаемост под нивото на заместване на населението от 2,1 деца на жена.

Изследването показва особено тревожна тенденция за страни като Южна Корея и Сърбия, където раждаемостта е под 1,1 дете на жена, което създава предизвикателства пред тях, свързани с намаляващата работна ръка.

Много от повечето страни с ограничени ресурси „ще се борят да издържат най-младото и най-бързо растящо население в света в едни от най-нестабилните политически и икономически, обременени от горещини и ограничения пред здравната система места в света“, отбелязва Волсет.

Макар че намаляващата раждаемост в страните с високи доходи на населението отразява нарасналите възможности за образование и работа на жените, изследователите отбелязват, че тенденцията е сигнал за неотложната необходимост от подобряване на достъпа до съвременни противозачатъчни и образование на жените в останалите региони.

Освен това „когато населението на почти всяка страна намалява, те ще трябва да разчитат на имиграцията, за да поддържат икономически растеж“, коментира Наталия Бхатачардже, съавтор на изследването.

Авторите отбелязват, че прогнозите са били ограничени от количеството и качеството на данни от миналото, особено за периода на пандемията от 2020 до 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още