IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция купува нови противопожарни самолети преди лятото

Новите самолети ще струват около 360 млн. евро

22:19 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Пожарите през 2023 г. последваха продължителната гореща вълна през юли. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg
Пожарите през 2023 г. последваха продължителната гореща вълна през юли. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg

Гърция, една от най-засегнатите от горските пожари държави в Европейския съюз, обяви, че ще финализира поръчката за седем противопожарни самолета DHC-515 този месец, за да подсили остарелия си флот.

Правителственият говорител Павлос Маринакис заяви, че пет от самолетите, произведени от канадската компания De Havilland Aircraft, ще бъдат част от флота за гражданска защита на Гърция.

Останалите два ще се експлоатират в рамките на резерва на Европейския съюз за споделяне на ресурсите RescEU.

Според правителството новите самолети ще струват около 360 млн. евро, предаде АФП.

Първите два самолета ще бъдат доставени през 2027 г. Гърция е поискала и модернизация на по-старите Canadair на стойност 43 млн. евро.

Поръчката ще бъде официализирана по време на посещението на министър-председателя Кириакос Мицотакис в Канада на 24-25 март.

Произведените от De Havilland самолети Canadair съставляват по-голямата част от въздушния флот на Гърция за гасене на пожари, но много от самолетите са на повече от 30 години и неизправностите са често срещани.

Някои от самолетите в арсенала на Гърция "са на почти половин век", заяви пред парламента заместник-министърът на гражданската защита Евангелос Турнас.

Двама пилоти загинаха през юли 2023 г., когато самолетът им Canadair се разби на остров Евия, докато се бореха с горски пожар.

Миналата година е била най-тежката от гледна точка на горските пожари в страната, като според националната обсерватория са опустошени близо 175 хил. хектара и са загинали над 20 души.

Пожарите през 2023 г. последваха продължителната гореща вълна през юли, когато температурите достигнаха 46°C в южната част на страната.

По-рано този месец обсерваторията съобщи, че Гърция е имала най-топлата зима от 1960 г.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още