IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарите са стрували на Европа над 4 млрд. евро досега

Най-засегнатата държава е Гърция с изгорени над 161 хил. хектара земя

15:41 | 04.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горските пожари са стрували на Европа 4,1 млрд. евро щети от началото на годината досега, като екстремните горещини продължават в Средиземноморието – от Гърция до Испания.

Почти 400 хил. хектара земя на континента са били унищожени от стихията, показва доклад на компанията за дистрибуция на компоненти за енергийния сектор – включително сензори за предупреждение при горски пожари, Distrelec. Проучването е на базата на данни от Европейската информационна система за горски пожари, съобщава Bloomberg.

Най-много щети досега е понесла Гърция с разходи за 1,66 млрд. евро и над 161 хил. хектара унищожена земя до 30 август. Страната стана жертва на най-унищожителните горски пожари от 16 години. Тя се намира в състояние на повишена тревога, след като последните пожари, избухнали на 19 август, отнеха живота на 19 души.

Веднага след нея се нарежда Испания с изгорени около 84 315 хектара при щети за 871 млн. евро, следвана от Италия и Португалия.

Оценките за икономически щети включват разходи за пожарникари, залесяване, щети и почистване, посочват от доклада.

Причинени от климатичните промени пожари засегнаха и други части на света – оказвайки ефект на различни сектори – от земеделие до туризъм.

Официално юли беше най-горещият месец в историята и Европа, като много други части на света, понесе значително над обичайните за това време на годината температури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 8 месеца
"Официално юли беше най-горещият месец в историята и Европа" абе, вие наистина, без съмнение, без преувеличение, сте едни отввратителни, ништожжни тварри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 8 месеца
Не са причинени от климатичнопромени пожари, а са причинени от мигранти и от психично болни сектанти от сектата на климатичнопромени. Иначе пожари е имало от преди динозаврите и ще има и след хората. И да, всъщност - факт че са причинени от климатичнопромени, като дойде лято и стане топло и сухо, малко трябва, че да се запали нещо. Така е от милиони години. СПОКО НЕ Е ЩОТО КРАВИТЕ ПРЪДЯТ, ОБЕЩАВАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още