IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Михайлов: Бизнесът е раздразнен, че отново сме в политическа буря

Посланието на бизнеса към политиците е много ясно – да подходят държавнически, коментира главният изпълнителен директор на AmCham Иван Михайлов

10:29 | 27.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента политическата ситуация е крайно притеснителна, защото отново ще се разбалансира и наруши спокойствието от последните месеци, коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham).

„България трябва да извърви критични стъпки и то на фона на евроизбори. Бизнесът определено е раздразнен, че отново се намираме в политическа буря“, смята той. Михайлов посочи, че има няколко компонента, от които бизнесът има нужда, за да се развива добре – предвидимост, стабилност и ключовите за България посоки и проекти, които е важно да се реализират, а именно – Шенген, еврозона, ОИСР.

Михайлов напомни, че непосредствено след периода на служебните правителства имаше много смели стъпки напред за България по отношение на ключови въпроси и проекти, като предупреди, че сега има опасност те да се забавят.

„Отлагането на еврозоната и неизпълняването навреме на критериите ще представлява сериозен проблем, докато България се намира на икономически и геополитически кръстопът“, отбеляза главният изпълнителен директор на AmCham.

По думите му посланието на бизнеса към политиците е много ясно – да подходят държавнически за бъдещето на България, да мислят с хоризонт следващите 12 месеца, а не до следващата ротация.

„Ако фундаментът, в който се генерира основният БВП на всяка страна, бъде изправен пред инфлация, рецесия, недостатъчен и със скъпа цена труд, както е в Европа, плюс регулация – това са много сериозни изпитания. Брюксел и САЩ посочват тези проблеми“, изтъкна още Михайлов.

Според него свръхрегулирана Европа е основният въпрос, който стои пред бъдещето на трансатлантическите отношения и смята, че трябва да се преодолее дерегулацията в някои области. Той подчерта, че Европейският парламент прие над 500 законодателни акта през настоящия си мандат, като очакването сега е дали следващият ще удвои този обем, или ще се обърне малко повече към устойчивостта на Европа в бъдеще, изправена пред всички предизвикателства.

„Зелената сделка и зеленият преход е нещо, което трябва да се преосмисли много внимателно от Европа, защото засяга конкурентоспособността на производствата“, е мнението на Иван Михайлов.

Той смята, че ако Европа продължи да бъде свръхрегулирана и сама да влошава възможностите си за правене на бизнес, независимо кой ще е американският президент, негативите ще дойдат и предупреди, че вече има ясни сигнали за това.

Главният изпълнителен директор на AmCham съобщи, че по време на трансатлантическата седмица в Брюксел САЩ и ЕС отчитат, че има увеличение спрямо предходната година, както в търговския обмен, така и на услугите за трансатлантическата икономика, която е в обем от 8,7 трилиона долара.

„Повдигат се обаче и някои теми по отношение на конкурентоспособността на Европа и как тя може да бъде интересна за американските инвестиции, защото неминуемо всички държави се стремят да бъдат привлекателни както към вътрешноевропейския пазар, така и към американския“, коментира Михайлов.

Що се отнася до интереса на американските инвеститори към България посочи, че вносът в САЩ е оценен на 1,5 млрд. долара с ръст спрямо миналата година, а услугите отчитат 496 млн. долара.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 седмици
*Ако фундаментът, в който се генерира основният БВП на всяка страна, бъде изправен пред инфлация, рецесия, недостатъчен и със скъпа цена труд, както е в Европа, плюс регулация това са много сериозни изпитания. Брюксел и САЩ посочват тези проблем* - Ахъм, Брюксел и САЩ посочват проблема, а кой го създава този проблем? Маллоуммните либерални еко-талибани и нео-коммуннета, които са се разпищолили във властта в Брюксел и САЩ, или Европа в ролята си на потърпевш? И Путин, като ммайка на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
Това Бизнеса е като Господ... Никой не го е виждал как изглежда раздразнен и все ни говори чрез посредници :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още