IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон и Пекин ще водят преговори, целящи "балансиран растеж"

До решение за това се стигна при посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън в Китай

15:24 | 06.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън и китайският вицепремиер Хъ Лифън се съгласиха да започнат официални преговори, насочени към справяне с това, което САЩ и други страни виждат като нарастващ индустриален свръхкапацитет на Китай, пише Bloomberg.

След двудневни срещи в южния китайски град Гуанджоу, двете страни разглеждат инициативата като начин за провеждане на „интензивен обмен относно балансиран растеж на вътрешната и световната икономика“.

Запитана дали съгласието на Китай за работа означава отстъпка или е просто опит за забавяне на потенциални действия от страна на САЩ, Йелън коментира, че вярва, че Пекин е разбрал посланието колко притеснени са Съединените щати от проблема.

„Китайците осъзнават колко сме загрижени за последиците от тяхната индустриална стратегия за Съединените щати, за потенциала да наводнят нашите пазари с износ“, посочи Йелън пред репортери след края на двудневните разговори с Хъ.

По време на преговорите Китай изрази „сериозна загриженост“ относно икономическите и търговските ограничения на САЩ, предава държавната информационна агенция Xinhua.

От пристигането ѝ в Гуанджоу в четвъртък вечер, Йелън отправи редица критики към начина, по който китайските лидери управляват икономиката на азиатската страна. Тя многократно критикува Пекин за лошо отношение към американски и други чуждестранни компании, работещи в Китай, и за изкривяване на световните пазари чрез субсидиране на свръхпроизводство в определени сектори.

Министърът на финансите твърди, че двете страни са прекарали няколко часа, включително два тази сутрин, в обсъждането на този въпрос. По думите ѝ обаче не е очаквала бързо решение.

„Това е сложен въпрос, който включва цялата им макроикономическа и индустриална стратегия, така че няма да бъде решен за един следобед или за месец“, коментира тя. „Това осигурява структуриран начин, по който можем да продължим да се изслушваме един друг и да видим дали можем да намерим път напред, който да избягва конфликтите“.

Доставки до Русия

Йелън твърди, че е говорила с Хъ относно американските притеснения, че китайският износ помага на Русия да поддържа своята военна индустрия, а по този начин помага на Москва в усилията ѝ да победи Украйна.

„Ясно заявихме на Китай, че виждаме Русия като печелеща подкрепа от стоките, които китайските фирми доставят в страната“, посочва тя.

Двете страни също така се споразумяха да започнат съвместни усилия между Министерството на финансите и Народната банка на Китай, насочени към борбата с прането на пари и незаконното финансиране.

„Това ново усилие ще даде възможност на САЩ и Китай да споделят най-добри практики да с променят действията, които всеки от нас предприема, за да затвори вратичките в нашите съответни финансови системи“, гласи изявлението на Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още