IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как "специалното кафе" набира скорост и на българския пазар

Лошата реколта на кафе във Виетнам тази година движи цените нагоре, посочи собственик на пекарна за кафе у нас

18:30 | 22.04.24 г. 1

През последните години специалното кафе (specialty coffee) заема все по-голям дял в потреблението у нас, макар той да е незначителен на фона на масовите сортове. Това коментира Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе Bug Coffee, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Подобна е и ситуацията по света, уточни той.

"Виждаме все повече места, които се специализират в предлагането на specialty coffee и все повече места, които търсят нещо различно от установеното на пазара", посочи гостът.

По думите му в последните години българският потребител е започнал да се насочва към по-високия клас кафе, докато преди десет години ситуацията е била различна.

Културата за потребление на specialty coffee е по-развита в Австралия, скандинавските държави, Великобритания, някои части на САЩ, уточни Аначков.

Тенденция при кафето в момента е смесването на различни сортове – хибриди, както и това да се експериментира с нови методи на преработка – как да се извлече зърното от плода, за да се постигне по-интересен вкус, сподели събеседникът.

Аначков коментира, че пазарът на кафе по света очаква реколтата тази година да задоволи търсенето, но лошата реколта във Виетнам движи цените нагоре. Сортът арабика е поскъпнал с над 35% за последния месец, повишава се и цената на робуста.

Основното производство на кафе в света е концентрирано в две държави - арабика в Бразилия, и робуста във Виетнам - и всякакви проблеми там имат голям ефект върху пазара, коментира гостът. Над 90% от реколтата на кафе във Виетнам е робуста и всякакви негативни ефекти се отразяват силно на световния пазар, каза Аначков. 

„В последните няколко години Виетнам намали производството на робуста. Това предизвика притеснения, но основната причина за повишената цена е, че тази година там липсват валежи и сега се очаква още по-лоша реколта от последните две години.", посочи той.

В световен план интересът към сорта робуста започва да се увеличава. В същото време ръстът на пазара за по-скъпи и по-качествени кафета води до засилени опити за включването на робуста към премиум сегмента.  

Цената в сегмента на specialty coffee, който използва само най-високи и скъпи класове арабика, се влияе от пазарите, но по-голямо значение за високата стойност имат фактори като устойчиво развитие на производството, мерки за опазване на природата, добра среда на труд.

Напоследък има силна волатилност в цените на тези по-високи класове арабика, каза Аначков.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
onezero007
преди 1 седмица
Кофеинът е естествен пестицид, който растението използва да избива насекоми. Кафето действа ободряващо, защото като му я вкарате тая отрова организмът реагира на нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още