През последните години специалното кафе (specialty coffee) заема все по-голям дял в потреблението у нас, макар той да е незначителен на фона на масовите сортове. Това коментира Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе Bug Coffee, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.
Подобна е и ситуацията по света, уточни той.
"Виждаме все повече места, които се специализират в предлагането на specialty coffee и все повече места, които търсят нещо различно от установеното на пазара", посочи гостът.
По думите му в последните години българският потребител е започнал да се насочва към по-високия клас кафе, докато преди десет години ситуацията е била различна.
Културата за потребление на specialty coffee е по-развита в Австралия, скандинавските държави, Великобритания, някои части на САЩ, уточни Аначков.
Тенденция при кафето в момента е смесването на различни сортове – хибриди, както и това да се експериментира с нови методи на преработка – как да се извлече зърното от плода, за да се постигне по-интересен вкус, сподели събеседникът.
Аначков коментира, че пазарът на кафе по света очаква реколтата тази година да задоволи търсенето, но лошата реколта във Виетнам движи цените нагоре. Сортът арабика е поскъпнал с над 35% за последния месец, повишава се и цената на робуста.
Основното производство на кафе в света е концентрирано в две държави - арабика в Бразилия, и робуста във Виетнам - и всякакви проблеми там имат голям ефект върху пазара, коментира гостът. Над 90% от реколтата на кафе във Виетнам е робуста и всякакви негативни ефекти се отразяват силно на световния пазар, каза Аначков.
„В последните няколко години Виетнам намали производството на робуста. Това предизвика притеснения, но основната причина за повишената цена е, че тази година там липсват валежи и сега се очаква още по-лоша реколта от последните две години.", посочи той.
В световен план интересът към сорта робуста започва да се увеличава. В същото време ръстът на пазара за по-скъпи и по-качествени кафета води до засилени опити за включването на робуста към премиум сегмента.
Цената в сегмента на specialty coffee, който използва само най-високи и скъпи класове арабика, се влияе от пазарите, но по-голямо значение за високата стойност имат фактори като устойчиво развитие на производството, мерки за опазване на природата, добра среда на труд.
Напоследък има силна волатилност в цените на тези по-високи класове арабика, каза Аначков.
Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


Над 12 000 именици във Варна празнуват на Никулден
Недоволството продължава: Очакват се нови блокади по границата с Гърция
Евакуацията невъзможна! Лошото време държи в капан екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол
Среднощни сметки: МФ публикува новия проектобюджет в полунощ
Сериозен ръст на случаите на варицела във Варна
Новата стратегия за сигурност на Тръмп атакува съюзниците, а не враговете на САЩ
Край на кеша? Как дигитализацията ще промени плащанията в Европа
ChatGPT държи лидерството пред Google Gemini
Европа е изправена пред най-трудния момент в опитите си да избегне разрив със САЩ
Украйна и САЩ с „рамково споразумение“, но преговорите продължават
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Николай Денков за счупеното доверие: Този начин на управление трябва да бъде наказан
Бурното море не позволява евакуация на екипажа на заседналия танкер край Ахтопол
Сашо Андреев и Ивелина Шенкова спечелиха „Златен пояс“ за най-добър спортист за 2025 г.
Инфлуенсър събра $1,7 млн. за 88-годишен касиер
Масирана атака: Руски дронове и ракети поразиха жп възел край Киев
преди 1 година Кофеинът е естествен пестицид, който растението използва да избива насекоми. Кафето действа ободряващо, защото като му я вкарате тая отрова организмът реагира на нея отговор Сигнализирай за неуместен коментар