IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две от най-големите медийни компании в света преговарят за сливане

Преговорите между Warner Bros. Discovery и Paramount Global са предварителни и може да не доведат до споразумение

08:15 | 21.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Warner Bros. Discovery води разговори за евентуално сливане с Paramount Global, което може да доведе до комбинирането на две от най-големите медийни компании в света, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Преговорите са предварителни и може да не доведат до споразумение, съобщи един от източниците, пожелал да остане анонимен, тъй като разговорите са в много ранна фаза.

Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на Warner Bros. Discovery, се е срещнал с колегата си Боб Бакиш от Paramount Global във вторник в Ню Йорк, за да обсъдят възможна сделка, съобщи по-рано Axios. Той е разговарял и с президента на Paramount Шари Редстоун, чиято семейна компания притежава контролен дял в Paramount, собственик на CBS и други телевизии.

Сливане на двете големи медийни компании би обединило известни холивудски студиа, включително Paramount и Warner Bros., и ще постави платени телевизии като HBO и CBS под един покрив.

Сделката вероятно ще бъде подложена на значително внимание от федералните регулатори, които оспориха редица сливания по време на администрацията на Джо Байдън. Според Axios ръководителите на Warner Bros. твърдят, че могат да завършат подобно сливане, тъй като компанията им не притежава телевизионна мрежа като CBS на Paramount.

И двете компании изпитват затруднения, тъй като потребителите спират абонаменти за кабелна телевизия за сметка на ново поколение услуги за стрийминг на видео. Стрийминг бизнесът е скъп за управление и не компенсира свиващите се печалби на традиционните мрежи. Разходите за програмиране, особено за спортове, нарастват значително.

Запознати с мисленето на Paramount хора отбелязват, че бордът е по-отворен за стратегически алтернативи като съюз с друг медиен гигант или дори продажба на компания за частни капиталови инвестиции или на технологична компания.

Paramount продава неосновни активи като недвижими имоти и бизнеса си с книгоиздаване Simon & Schuster. В сряда Bloomberg News съобщи, че компанията отново води преговори за продажбата на Black Entertainment Television.

Paramount е контролирана от семейство Редстоун, което притежава мажоритарен дял чрез семейната холдингова компания National Amusements. Шари Редстоун води преговори и за продажбата на дела на семейството си в Paramount с филмовия продуцент Дейвид Елисън и RedBird Capital Partners.

Заслав от Warner Bros проявява голям апетит към сделки, след като сля кабелната си мрежа Discovery с каналите Scripps и по-късно придоби Warner Media от AT&T при сливане за 43 млрд. долара.

Последната сделка включваше данъчни облекчения, които не позволяват на Warner Bros. да прави нови придобивания до април 2024 г., две години след приключването на сделката с AT&T.

Книжата на Paramount поевтиняха с 1% в следборсовата търговия в сряда, а тези на Warner Bros. отбелязаха спад с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Компании виж още

Коментари

Финанси виж още