IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият собственик на киселото мляко Olympus поглъща производителя на "Верея"

Сделката, чиято цена не се разкрива, трябва да получи разрешение от КЗК

18:44 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Гръцката Hellenic Dairies придобива производителя на млякото с марка "Верея" - "Обединена млечна компания" АД (ОМК).

"Тирбул" ЕАД от групата на Hellenic Dairies ще придобие 100% от акциите на "ОМК", което е дъщерно дружество на друго гръцко дружество - Delta Food, става ясно от съвместно съобщение на двете гръцки компании за подписване на споразумението за сделката.
 
"Тирбул" присъства на пазара в България с марката си Olympus. 

"ОМК" е базирана в Пловдив и е водеща сила в млекопреработвателната индустрия в България, със значителен дял на продажбите в категориите прясно мляко и кисело мляко. Оборотът на компанията за 2021 г. е 102 млн. лв., печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация (EBITDA) e 10 млн. лв., а печалбата преди данъци – 3,22 млн. лв. 

"ОМК" има над 500 служители в цялата страна.

Сред марките на "Обединена млечна компания" са "Верея" и "Фибела". Компанията е създадена през 1998 г., като наследява предприятията "Сердика" в градовете Пловдив, Бургас, Варна, Шумен, Враца и Стара Загора. Дружеството беше придобито през 2007 г. от гръцката Vivartia, част от което е и Delta Food.

Сделката ще бъде финализирана след получаването на необходимите разрешения от Комисията за защита на конкуренцията у нас, уточняват още от гръцките компании. Цената на сделката не е обявена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още