IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби на Jumbo у нас са нараснали със 17% през първото полугодие

Гръцката верига за играчки и стоки за дома планира да отвори хипермагазин в Пловдив до края на годината

11:16 | 11.07.23 г.
Снимка: Jumbo.gr
Снимка: Jumbo.gr

Гръцката верига за играчки и стоки за дома Jumbo съобщи, че приходите ѝ от продажби от българските и румънските ѝ дейности са нараснали с по 17% на годишна база през първото полугодие, малко под средния ръст от 20% в групата като цяло.

До края на годината Jumbo планира да отвори хипермагазин в центъра на Пловдив, който ще се намира в сграда под наем, както и собствен магазин в румънския град Яш. До края на 2023 г. или първото тримесечие на 2024 г. компанията планира да отвори нов магазин и в Никозия.

Само през юни приходите от продажби на Jumbo в България са нараснали с 8%, а в Румъния – с 11 на сто на годишна база, спрямо средно ниво от 14% за цялата група.

„В същото време търговията през юли започва добре, въпреки че е твърде рано да се каже дали юли и август ще могат да възстановят изгубените приходи от продажби в периода май-юни заради необичайно лошото време на Балканите и двата кръга от парламентарни избори в Гърция“, отбелязва Jumbo.

На годишното събрание на компанията миналата седмица акционерите ѝ са одобрили разпределянето на брутен дивидент от 0,322 евро на акция за 2022 г.

Компанията допълва още, че е в добра финансова позиция след изплащането на облигация за 200 млн. евро и ще продължи да използва капитал за инвестиции в нови локации.

Jumbo отчете силна 2022 г., когато приходите ѝ от продажби достигнаха почти 1 млрд. евро и отбелязаха ръст от 14,1% на годишна база. Нетната ѝ печалба за миналата година достигна 248,6 млн. евро, което е с 14,8 на сто повече спрямо същия период на предходната година. Оборотът ѝ възлезе на 752,5 млн. евро, или ръст с 16,6% на годишна база.

В България приходите от продажби на гръцката компания нараснаха със 17,1% през 2022 г. и достигнаха 94,8 млн. евро. През миналата година приходите от продажби на Jumbo в магазините ѝ у нас са съставлявали почти 10% от оборота на цялата група и са допринесли за 11,4% от общата печалба преди данъци и такси. Делът на страната ни както в оборота, така и в общата печалба на компанията се увеличава за една година, но остава най-малък в сравнение с тези на Гърция, Румъния и Кипър.

През 2022 г. нетните продажби на компанията майка в Гърция са нараснали с 13,6% на годишна база, в Кипър покачването е с 22,2%, а в Румъния – с 10,11%.

Към края на миналата година Jumbo има 83 магазина, от които 53 в Гърция, 9 в България, 16 в Румъния и 5 в Кипър. В Гърция и Кипър компанията разполага и с онлайн магазин. Тя има присъствие в още шест държави с общо 32 магазина в тях, които работят под марката Jumbo. Те се намират в Албания, Косово, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора.

У нас Jumbo има четири магазина в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още