IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рупърт Мърдок се оттегля като председател на Fox и News Corp на 92 години

Той ще остане почетен председател на двете компании

18:04 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Рупърт Мърдок се оттегля като председател на борда на Fox Corp. и News Corp, съобщиха компаниите, цитирани от CNBC.

Промяната ще влезе в сила през ноември. 92-годишният Мърдок ще бъде назначен за почетен председател на двете компании. Лаклан Мърдок, един от неговите синове, ще бъде едноличен председател на News Corp. и ще продължи да бъде изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Fox Corp.

„Нашите компании са в добро здраве, както и аз“, коментира Рупърт Мърдок в писмо до служителите. „Имаме всички основания да сме оптимисти за следващите години – аз със сигурност съм и планирам да бъда тук, за да участвам в тях. Но битката за свободата на словото и в крайна сметка свободата на мисълта никога не е била по-силна“.

Мърдок се оттегля от бордовете след една бурна година в телевизионната мрежа на Fox скоро след като компанията реши да плати 787,5 млн. долара за споразумение по съдебното дело за клевета на Dominion Voting Systems заради фалшиви твърдения, че машините на компанията са повлияли на изборите през 2020 г. между президента Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Продължаващата роля на Мърдок за кулисите на Fox News беше подчертана в месеците, водещи до споразумението с Dominion. В показанията си пред съда Мърдок заяви, че някои от водещите в мрежата са повторили фалшиви твърдения в месеците след изборите.

До уреждането на споразумението Dominion призоваваше Мърдок, неговия син и други директори във Fox да застанат с лицата си, ако се стигне до съдебен процес.

Fox News се занимава и с оттеглянето на едно от големите си имена – Тъкър Карлсън, по-рано тази година, последвано от спад в рейтингите в периода преди да бъде заменен.

Оттеглянето на Мърдок се случва в една година преди предстоящите президентски избори в САЩ. News Corp. притежава вестниците The Wall Street Journal и New York Post, наред с други издания, докато Fox е компания майка на десните телевизионни мрежи Fox News и Fox Business.

Австралийският медиен магнат навлиза в индустрията преди близо 70 години, през 1954 г. Той започва с вестници, а през 80-те години навлиза и в телевизионния бизнес. Мрежата Fox News стартира през 1996 г.

„През целия си професионален живот съм бил ангажиран ежедневно с новини и идеи и това няма да се промени“, пише Мърдок в бележката си до служителите, добавяйки, че е време да поеме различни роли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още