IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София посреща новата учебна година с две нови училищни сгради

Всички 175 общински училища ще започнат учебната година утре, съобщи кметът Йорданка Фандъкова

15:52 | 14.09.22 г.
Новият корпус на Френската гимназия в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Новият корпус на Френската гимназия в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Девета Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и 28-мо СУ „Алеко Константинов“ в район „Красна поляна“ ще посрещнат новата учебна година с нови корпуси, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката си днес във Френската гимназия.

„И двете училища – Девета Френска езикова гимназия и 28. СУ „Алеко Константинов“ – ще преминат към едносменен режим на обучение, което означава, че учениците няма да се прибират в късните часове в домовете си“, посочи още столичният кмет, цитирана от сайта на Столична община.

Новият корпус на Френската гимназия разполага с девет учебни зали, три амфитеатрални кабинета по природни науки, с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Но най-важната придобивка според столичния кмет е новата многофункционална спортна зала. Новата многофункционална спортна зала във Френската гимназия в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Новата многофункционална спортна зала във Френската гимназия в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До момента училището не е имало физкултурен салон и учениците са провеждали часовете по физическо възпитание в пригодена за целта класна стая. Заедно с изграждането на новия корпус е обновена и старата сграда на училището.

„За мен този 15 септември е особено вълнуващ, защото училището има нова визия и многофункционална спортна зала, за която са мечтали поколения учители и ученици", каза директорът на училището Емилия Богданова и допълни, че в стария физкултурен салон ще сбъднат друга своя мечта, като го превърнат в актова зала за провеждане на събития.

„Моята кауза е образованието и ще продължим да инвестираме в изграждане на нови училища и детски градини. Докато се строят училища в София, градът се развива“, каза още Фандъкова и допълни, че в ход е изборът за изпълнител на ново училище с детска градина в "Манастирски ливади-запад". Предстои да започне строителството и на ново училище в район „Студентски“. Кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката си във Френската гимназия. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката си във Френската гимназия. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Утре, на 15 септември, във всичките 175 общински училища ще започне учебната година“, каза още столичният кмет. Тя е разговаряла с директора на СДВР и утре ще има присъствие на полицаи пред училищата за осигуряване на спокойното откриване на учебната година, регулиране на движението и контрол по отношение на безопасността на движение на децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още