IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания е най-слабият от юли 2020 г.

Запитванията от нови купувачи намаляват за пети пореден месец

10:28 | 14.10.22 г.
Понижаването на гербовия налог върху покупките на жилище ще бъде обезсилено от ръста на лихвите по ипотеките, очакват експерти. Снимка:  Emily Macinnes/Bloomberg
Понижаването на гербовия налог върху покупките на жилище ще бъде обезсилено от ръста на лихвите по ипотеките, очакват експерти. Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали миналия месец с най-бавния си темп от началото на коронавирусната криза и изглежда са напът да намалеят, тъй като лихвите по ипотечните кредити засилват икономическата несигурност за купувачите на жилища, сочи допитване, цитирано от Ройтерс.

Запитванията от нови купувачи са намалели за пети пореден месец, а очакванията за годината напред показват лек спад на цените, сочи месечното допитване на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти (RICS).

Индексът на института за цените на жилищата, който измерва разликата между процента оценители, които съобщават за ръстове на цените, и тези, които виждат спад, е намалял рязко до +32 пункта през септември спрямо +51 пункта през август. Това е сигнал за забавяне на ръста на цените.

Индексът за септември е най-ниският от юли 2020 г., а отделен индекс за обемите от продажби достигна най-негативното си ниво от май 2020 г., показват още данните.

„Въпреки че основният ценови баланс остава на положителна територия засега, буреносните облаци са видими във влошаването на краткосрочните очаквания както за цените, така и за продажбите“, коментира главният икономист на RICS Саймън Рубинсън.

„В по-дългосрочен план обрисуваната картина в допитването на RICS явно поема в негативна посока“, допълва той.

Ръстове на лихвите

След бума по време на и след блокадите заради COVID-19, когато собствениците на жилище търсеха по-големи имоти, британският жилищен пазар в последно време се охлажда.

Ипотечният кредитор Halifax съобщи за спад на цените на месечна база в два от последните три месеца. Конкурентният кредитор Nationwide информира, че цените на жилищата във Великобритания не са нараснали на месечна база през септември за първи път от юли 2021 г.

Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвите от 0,1% през декември 2021 г. на 2,25% сега. Инвеститорите очакват увеличение с цял процентен пункт на следващото заседание на АЦБ на 3 ноември в рамките на усилията ѝ да овладее инфлацията, която може да се ускори още повече заради плановете за намаляване на данъците на новото британско правителство.

Ръстът на лихвите по заемите на финансовите пазари тласка лихвите по ипотечните кредити рязко нагоре.

Още преди последното повишаване на лихвите кредиторите планираха да намалят наличното ипотечно финансиране в идните три месеца с най-големия размер от трите месеца до края на май 2020 г., сочат данни на АЦБ от четвъртък.

Очаква се делът на спрените плащания и спредовете в кредитирането да нараснат, съобщават кредитори в допитване на АЦБ, което е проведено между 30 август и 16 септември, т.е. преди обявяването на мини бюджета на 23 септември.

Рубинсън отбелязва, че ипотечният пазар все още не се е приспособил към новата среда, но „е трудно да не очакваме допълнителен натиск върху жилищния сектор, докато икономиката свиква с по-високите лихви, а затягането на трудовия пазар започва да се преобръща“.

Обявеното понижаване на гербовия налог върху покупките на имоти, част от пакета с данъчни облекчения на Куаси Куартенг, ще бъде обезсилено от растящите лихви по ипотечните кредити, отбелязва от RICS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още