IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ бележат най-големия си спад от 2009 г. насам

Цените обаче все пак остават високи и в комбинация с нарасналите лихви много бъдещи купувачи са изключени от пазара

11:32 | 26.10.22 г. 3
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляха за осми пореден месец през септември, новото жилищно строителство също е надолу. Снимка: Bloomberg LP
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляха за осми пореден месец през септември, новото жилищно строителство също е надолу. Снимка: Bloomberg LP

Внезапното преобръщане на жилищния пазар в САЩ подкопава търсенето и тласка цените към най-големия им спад от 2009 г. насам, пише Bloomberg.

Индексът на цените в 20 големи американски града S&P CoreLogic Case-Shiller е намалял през август с 1,3% на месечна база, най-голямото понижение от март 2009 г. Това е и втори пореден месец на спадове.

Жилищният пазар тръгва надолу заради повишаването на лихвите от Федералния резерв, който цели да овладее най-горещата инфлация от десетилетия. Дори с това забавяне обаче цените остават високи в много градове в сравнение с миналата година. В комбинация с лихвите по ипотечните кредити, които доближават 7%, много бъдещи купувачи са изключени от пазара, а някои продавачи се оттеглят.

„Рязкото понижаване на цените на жилищата в САЩ, което отбелязахме преди един месец, продължава“, казва Крейг Лазара, управляващ директор на S&P Dow Jones Indices в комюнике. „Предвид продължаващите перспективи за предизвикателна макроикономическа среда цените на жилищата може да продължат да намаляват“, допълва той.

Макар че цените все още са нагоре на годишна база, те се забавят с рекорден темп. Националният индикатор за цените е нараснал с 13% през август спрямо същия период на миналата година. Това е забавяне спрямо 15,6% през юли, като то е най-голямото в историята на индекса.

Градовете по Западното крайбрежие са сред най-тежко пострадалите от охлаждането на имотния пазар, отчасти заради проблемите с достъпността, които се задълбочиха в последните месеци с повишаването на лихвите. На месечна база градовете на Западното крайбрежие, включително Сан Франциско, Сиатъл и Сан Диего, отбелязват най-голям спад.

Промяната на пазара в последните месеци започва да охлажда пандемичния бум, когато жилищата се разграбваха бързо. Продажбите на съществуващи домове намаляха за осми пореден месец през септември, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. В същото време строителството на нови жилища също отбеляза спад през септември, сочат данни на правителството.

„С навлизането в по-студените месеци на годината можем да очакваме нови спадове на цените на жилищата и продължаващи корекции в посока надолу“, казва Джордж Ратиу, мениджър на икономическите анализи в Realtor.com.

Компаниите за жилищно строителство понасят удар от внезапното забавяне на пазара. PulteGroup съобщи във вторник, че броят на отказите от сделки е нараснал, а поръчките за третото тримесечие са намалели с охлаждането на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, Изобщо не си успял да вникнеш в статията, но с огромно самочувствие коментираш под икономически статии. В моето обкръжение, до сега не съм срещал толкова елементарен човек. Насочи се като начало към четене на детски книжки, има начални нива, които трябва да запълниш преди да звучиш сериозно. Иначе само убиваш дискусиите под всяка тема коментирана от теб. Има доста интелигентни и интересни хора в този сайт и както виждаш въобще не се вписваш в него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... Малко сухи цифри ... :))) ... През 2019 са продадени 5.310.000 къщи на средна цена $250.000 , през 2020 при замръзнал пазар с ковид са продадени 4.070.000 на средна цена $285.000 , през 2021 са продадени 5.920.000 на средна цена $367.000 . В началото на 2022 вече са продадени 6.490.000 на средна цена от $400.000 ... А в момента след корекцията е 4.710.000 къщи на средна цена от $385.000 ... Сподели твойто компетентно мнение ако обичаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Инвестор, бихте ли поканили Тихомирчо да коментира тази статия. Ясно ни е на всички, че БГ е остров на стабилност и просперитет, ама все пак нека го чуем от "Експерта" Тихомир. Така ще се успокоим като прочетем коментарите от имотния ГУРУ в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още