IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис строителството в София е на най-ниското си ниво за последните пет години

Предлагането на споделени офис пространства в столицата вече надхвърля 50 хил. кв. м

19:13 | 27.10.22 г.
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Офис площите в строеж в София продължават да намаляват заради липсата на започнати нови офис сгради. Към септември в процес на изграждане в столицата са 167 300 кв. м – най-ниското ниво на офис строителство за последните пет години, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„Ограниченото търсене на офиси под наем и наличието на свободни площи не благоприятстват започването на големи нови проекти. Някои сгради в строеж също се отлагат във времето, което за момента поддържа относително устойчив баланс на пазара”, коментира Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

Макар и в по-малки обеми, наемният пазар на офис площи за момента показва относителен баланс между търсене и предлагане. През третото тримесечие на 2022 г. са завършени само две малки офис сгради с обща отдаваема площ около 7000 кв. м. Това задържа стабилен дела на незаетите площи в столицата – 16,6% при 16,7% през предходния период.

Наблюденията на Cushman&Wakefield Forton за нагласите сред наемателите показват, че към началото на есента делът на завърналите се постоянно в офисите служители остава по-малък от очакванията на мениджърите на компаниите. Очакванията са, че до средата на 2023 г. ще се постигне здравословен баланс на хората, работещи дистанционно и тези от офиса.

Наемната активност на офис пазара в София се запазва без особена промяна спрямо нивата от предходните години. През деветмесечието отдадените площи достигат 110 646 кв. м. Подновяванията на договори и преместванията на наематели остават основният двигател на сделките, докато разширенията на площи формират едва около 11% от общия обем. Нетното усвояване остава положително от януари до момента  и се равнява на малко над 20 хил. кв. м.

Бавното възстановяване на търсенето задържа наемните нива на първокласните офиси в София стабилни за пореден тримесечен период - 15 евро на кв. м в централната част на града и 12-14 евро на кв. м по протежение на главните булеварди. Таксите за поддръжка и обслужване също остават без промяна – 2,75 - 4 евро на кв. м.

Засилен интерес към споделените офис пространства през третото тримесечие от годината отчита още консултантската компания. Общото предлагане в този сегмент вече надминава 50 хил. кв. м в София и се очаква да продължи да расте. Причината е в стремежа на наемателите да намерят по-гъвкави решения за служителите си в режим на хибриден модел на работа.

“Гъвкавите офис решения вече са в полезрението не само на хора със свободни професии и малки екипи от професионалисти. За много компании наличието на споделени офиси в сградата, където работят, вече е сериозно предимство, тъй като им позволява по-голяма свобода на действие в зависимост от развитието на бизнеса им“, коментира Кръстев. 

Според него за по-малки екипи обслужваните офиси също са работещ вариант, тъй като им спестяват редица проблеми, свързани с оборудването и поддръжката на една работна площ. В същото време разполагат с всички удобства, които предлага и стандартният офис.

Последна актуализация: 19:13 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още