IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 80% от новозапочнатите жилища през третото тримесечие са в София, Пловдив, Варна и Бургас

В четирите най-големи града в страната ни са съсредоточени и 85,5% от издадените разрешения за строеж на жилища през същия период

13:35 | 04.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

85,5% от издадените разрешения за строеж у нас през третото тримесечие са съсредоточени в четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас. Подобна е картината и при новозапочнатото жилищно строителство, близо 80% от което също е съсредоточено в тези четири града.

Издадените разрешения за строеж и започнатото жилищно строителство у нас са продължили да растат през лятото след силното покачване и през пролетните месеци, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Това се случва на фона на висока инфлация, поскъпване на строителните материали, очаквания за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и за забавяне на икономиката.

През третото тримесечие местните администрации са издали общо разрешения за строеж на 2159 жилищни сгради с 14 708 жилища в тях и обща разгъната застроена площ (РЗП) от над 1,6 млн. кв. м.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешения за строеж на жилищни сгради намаляват с 4%, разгънатата им застроена площ се свива с 2,3%, но жилищата в тях се увеличават с 6,5 на сто, което означава, че предстои изграждането на повече, но по-малки жилища. Издадени разрешителни за строеж на нови сгради по видове и тримесечия. Графика: НСИ Издадени разрешителни за строеж на нови сгради по видове и тримесечия. Графика: НСИ

При сравнение с третото тримесечие на миналата година издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради се увеличават със 17%, а жилищата в тях – с 65,7%. Общата им РЗП е нагоре с 55,5 на сто.

Традиционен лидер е София с 5407 жилища с предстоящо строителство, плътно следвана от Пловдив с 4760. С 1595 одобрени за строителство жилища Варна е единственият друг областен град у нас с над 1000 одобрени за строителство жилища, а в Бургас те са 818.

На обратния полюс са Разград, Смолян и Силистра със съответно 9,12 и 15 жилища с предстоящо строителство. Няма данни за Враца и Монтана. Издадени разрешителни за строеж - разгъната застроена площ по видове сгради и тримесечия. Графика: НСИ Издадени разрешителни за строеж - разгъната застроена площ по видове сгради и тримесечия. Графика: НСИ

При новозапочнатите жилища – от общо 8823 в цялата страна през третото тримесечие 7055, или близо 80%, се намират в София, Пловдив, Варна и Бургас. По този показател убедителен лидер е столицата с 3758 новозапочнати жилища, а морската столица изпреварва Пловдив с 1728 спрямо 891. Бургас е на четвърто място с 678. В Русе, който в последните две тримесечия беше лидер у нас по ръст на цените на жилищата, е започнато строителството на едва 121 нови жилища, а в Стара Загора те са 215. В четири областни града у нас за едно тримесечие е започнало строителството на под десет жилища – Враца, Силистра, Смолян и Ямбол. Започнато строителство на нови сгради по видове и тримесечия. Графика: НСИ Започнато строителство на нови сгради по видове и тримесечия. Графика: НСИ

В цялата страна през третото тримесечие е започнало строителството на 1559 жилищни сгради с общо РЗП от малко над 1 млн. кв. м. Броят на жилищните сгради нараства на тримесечна база с 12,3%, а на жилищата в тях - с 22,5%. Общата им застроена площ също е нагоре с 16,9 на сто. На годишна база започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 14,9%, жилищата в тях растат с 35,2%, а общата им застроена площ е по-голяма с 32,5 на сто.

София лидер по разрешено офис строителство, Варна – по новозапочнато

През третото тримесечие местните администрации са издали разрешения за строеж на 14 административни и офис сгради с обща площ от малко под 57 хил. кв. м. Пет от тях с обща площ от 50 408 кв. м се намират в София, а други три по-малки офиса с общо РЗП от 1899 кв. м са одобрени за строителство в Пловдив, сочат данните на НСИ по градове.

Издадените разрешения за строеж на офис и административни сгради у нас намаляват с 30% на тримесечна база, но общата им площ расте със 142,7%. Сравнено с третото тримесечие на миналата година броят на офисите с предстоящо строителство нараства с 55,6%, а площта им – над осем пъти.

През лятото е започнало строителството само на 11 офис и административни сгради с общо РЗП от едва 4173 кв. м, от които четири офиса с обща площ от близо 2000 кв. м се намират във Варна. Започнато строителство на нови сгради - разгъната застроена площ по видове сгради и тримесечия. Графика: НСИ Започнато строителство на нови сгради - разгъната застроена площ по видове сгради и тримесечия. Графика: НСИ

Броят на новозапочнатите офиси е без промяна спрямо предходното тримесечие, но площта им намалява с 58,7%. На годишна база се свиват както броят, така и площта на новозапочнатите офис и административни сгради, съответно с 21,4% и 76,6%.

Хасково измества Варна по новозапочнато строителство на други сгради

Пловдив продължава да е лидер у нас по разрешено и новозапочнато строителство на други сгради, включително складове и индустриални имоти, макар че по втория показател разликата със София през третото тримесечие е минимална. Между юни и септември в града под тепетата е разрешено строителството на 184 250 кв. м други сгради при малко над 132 хил. кв. м в столицата. През същия период в Пловдив е започнало строителството на 61 176 кв. м други сгради спрямо 60 326 кв. м в София. Следва София-област с малко над 47 хил. кв. м, а изненадващо на четвърто място в страната е Хасково с 32 402 кв. м, като изпреварва Варна. Още 35 608 кв. м други сгради са получили разрешение за строеж в Хасково през третото тримесечие.

Общо в страната са издадени разрешения за строеж на 1213 други сгради с РЗП от 722 909 кв. м., а е започнало строителството на 669 с обща площ от 442 870 кв. м. Издадените разрешения за строеж на други сгради са с 4,2% повече на тримесечна база, а РЗП-то им също се увеличава с 3,6 на сто. На годишна база повишението е със съответно 2,5% и 0,2 на сто.

През летните месеци е започнало строителството на 10,8% повече други видове сгради на тримесечна база, но с 12,1% по-малка РЗП. При сравнение със същия период на миналата година броят на новозапочнатите други сгради расте с 16,3%, а общата им площ е по-голяма с 9,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още