IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите компании за офис строителство в САЩ слагат на пауза новите проекти

Анемичните нива на завърналите се в офиса служители кара предприемачите отвъд Океана да възприемат изчаквателен подход

16:48 | 10.11.22 г.
Свободните офис площи на пазара в САЩ са на най-високото си ниво от 2011 г. насам. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Свободните офис площи на пазара в САЩ са на най-високото си ниво от 2011 г. насам. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американските строителни компании забавят големи офис проекти, чието строителство вече е започнало или е на етап планиране, обезсърчени от високите нива на свободните площи и намалялото търсене на работни пространства в резултат на работата от разстояние, пише Wall Street Journal.

Някои строителни компании гледат на периодите на икономическа несигурност и слабо търсене на офиси като на добро време за започване на нови проекти. Тъй като мащабните проекти отнемат между три и пет години или повече, предприемачите залагат, че наемателите, търсещи качество в офиса, ще бъдат привлечени от модерни офиси с много удобства точно когато икономиката започне да набира пара.

Но растящите лихви и бавният темп на връщане на служителите в офисите карат дори някои рискови предприемачи да се тревожат за бъдещето. В момент, когато използването на офиса е едва наполовина спрямо нивата преди пандемията, някои от най-активните строителни компании отлагат големи проекти и губят апетит към ново строителство.

В този списък влизат големи компании като Vornado Realty Trust, базираната в Хюстън Hines, Kilroy Realty Corp. и Brookfield Asset Management в Торонто, съобщават компаниите и запознати източници.

„Предпазливост е думата на деня“, казва президентът и главен изпълнителен директор на Vorando Майкъл Франко при представянето на резултатите на компанията миналата седмица. „Има нарастваща несигурност в света и наемателите предприемат съответни действия“.

Някои анализатори приемат тези и други коментари на главния изпълнителен директор Стивън Рот като знак, че Vorando може да действа по-бавно от очакваното по планираната си нова офис кула на мястото на Hotel Pennsylvania в Манхатън, който смята да разруши. Рот отказа да говори по този въпрос при представянето на резултатите на компанията си.

Kilroy, която по-рано тази година отложи проект с площ от близо 56 хил. кв.м в Сан Диего, съобщи миналия месец, че се отказва от проект с площ от 47 хил. кв.м в Остин, щата Тексас, който вече беше започнала.

„Има времена за купуване, времена за продаване, времена за строителство и времена като сегашното, когато трябва да си търпелив“, коментира Джон Килрой, главен изпълнителен директор и президент на Kilroy Realty, при представянето на резултатите на компанията.

Около 14,6 млн. кв. м офис площи са на етап строителство в момента на 54-те най-големи американски пазара, това е спад спрямо 17,2 млн. кв. м през първото тримесечие на 2020 г. преди началото на пандемията, сочат данни на CoStar Group. Очаква се обемът да намалее още, тъй като предприемачите са изправени пред растящи свободни площи и намаляващи наеми на повечето пазари.

Свободните площи в страната са 12,5%, което е ръст спрямо 9,6 на сто през 2019 г. и е най-високото ниво от 2011 г. насам, показват още данните на CoStar. Също толкова тревожно за предприемачите е и че 37 на сто от площите на етап строителство остават свободни, над два пъти повече спрямо дела им през 2019 г. и близо до рекорда от 39% през 2008 г., допълва компанията.

„Не сме достигнали нивата от 2008 г., но със сигурност може да ги достигнем догодина“, казва Нанси Мускатело, старши анализатор в CoStar.

Много компании уведомиха служителите си да се върнат в офисите си след над две години работа от разстояние. Но компаниите също възприемат нови стратегии на работното място, които позволяват на служителите да работят от дома няколко дни от седмицата.

В резултат на това наемателите се нуждаят от по-малко офис площи. Повечето компании не включват клауза за разширяване на площите, когато подписват нови наемни договори, както често правеха в миналото, казват брокери. Около 19,7 млн. кв.м преотдадени площи в момента са свободни, сочат данните на CoStar. Това е рекорден връх от 2005 г. насам, когато компанията започва да публикува данните си.

Собствениците на офиси се надяваха, че наемната активност ще започне да се връща на нивата си преди пандемията, но няма признаци това да се случва, особено сега с надвисналата опасност от рецесия. Търсенето от нови наематели през октомври е останало под половината от средното равнище преди пандемията през 2018 и 2019 г., сочи индексът за търсене на офиси на компанията VTS.

Не всички строителни компании натискат спирачките. Boston Properties, фонд за инвестиции в офиси, строи проект с обща площ от 36 200 кв.м в Сан Хосе, щата Калифорния, близо до планиран нов кампус на Google. „Очакваме подобряване на пазарната среда до завършването му в края на 2024 г.“, съобщи говорителка на компанията.

Предприемачите, които продължават проектите си, казват, че търсенето остава силно за най-висококачествените офис площи с отлична локация и удобства като ресторанти, добри гледки, фитнес центрове и дневни грижи за деца. Компаниите, които възприемат нови стратегии на работното място, смятат, че си заслужава да се плащат по-високи наеми за тези площи, отчасти защото те наемат по-малко и отчасти за да насърчат служителите да се върнат в офиса за повече дни.

„Те искат да открият най-добрите площи с удобства, ресторанти, локация, за да върнат хората“, казва Стив Сентър, старши вицепрезидент на American Assets Trust, която строи офис сграда с площ от 18 500 кв.м в Сан Диего без предварително наемане.

Тази стратегия проработи за някои предприемачи при предишни кризи. Durst Organization в Ню Йорк построи 52-етажна кула на Times Square по време на рецесията в началото на 90-те години на миналия век. Но високите лихви и растящите строителни разходи на настоящия пазар са нов прът в колелото на тази стратегия. Дори ако предприемачите успеят да привлекат наематели в новите си сгради, те може да не успеят да получат наемите, от които се нуждаят за възвръщане на инвестициите им, казват анализатори.

„Историята показва, че е вероятно да има добро търсене на нови и висококачествени офис площи. Но дали ще има търсене при необходимите наеми за оправдаване на това строителство?“, пита се Дани Исмаил, старши анализатор в компанията за имотни анализи Green Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още