IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-скъпите градове в света се стреми да направи жилищата си по-достъпни

Общинска компания в Париж ще превръща остарели бизнес имоти в достъпни жилища

09:21 | 19.11.22 г. 1
Властите в Париж искат да предотвратят опасността градът да се превърне в крепост само за богатите. Снимка: Bloomberg LP
Властите в Париж искат да предотвратят опасността градът да се превърне в крепост само за богатите. Снимка: Bloomberg LP

Париж, който е сред най-скъпите градове за живеене в света според различни допитвания, може да не е най-очевидния пример за подражание по отношение на политиките за достъпност на жилищата, пише Bloomberg.

Но след като успя да превърне 25% от жилищата си в достъпни за хора с по-ниски доходи до края на миналата година, френската столица си поставя за цел да увеличи дела им до 40% до 2035 г. Това означава голямо разширяване на общинските жилища, така че домовете за наематели с ниски доходи да имат 30% дял в общия обем от жилищни имоти плюс още 10%, съставляващи жилища на подпазарна цена за наематели със средни доходи, съобщи комисарят за жилищната политика на Париж Ян Броса пред френски медии.

Целта е амбициозна предвид мащаба на предизвикателството. Наемите продължава да растат приблизително две десетилетия след като градските власти в Париж определиха първата си цел за подобряване на достъпността на жилищата. Новата цел се сблъсква със сериозен проблем – как да се намери място за хиляди нови общински жилища във вече хипергъстия град..

Броса съобщи пред информационния канал BFMTV, че част от решението ще бъде използването на необитавани сгради. „Мисля за офиси, паркинги и хотели, които днес са остарели“, отбеляза той. Те ще бъдат преустроени от общинска компания, чието създаване предстои скоро с конкретната цел да превръща бивши бизнес площи в жилища

Много от тях вероятно вече не са толкова търсени за нежилищни цели, тъй като мерки за успокояване на трафика намалиха дневния поток от автомобили в центъра на Париж, а офис площите донякъде не са толкова необходими заради продължаващата популярност на работата от вкъщи, стимулирана от пандемията. Други жилища ще станат налични чрез градоустройствени регулации.

Нови офис комплекси няма да получават разрешение за строеж, ако не запазват част от площите за жилища в рамките на сградата, разширение на градски закон, който вече изисква новите жилищни проекти да включват определен дял достъпни жилища. Домовете в новите офис сгради може да приемат служители, работещи за компаниите, които ги наемат, предлага Броса. Жилищни сгради по протежението на река Сена в Париж. Снимка: Bloomberg LP Жилищни сгради по протежението на река Сена в Париж. Снимка: Bloomberg LP

Същевременно Париж цели да продължи политиката си на собствено строителство, когато изникне подходящ терен, дори в богати райони. Това може да се окаже скъпо и градът е заделил годишен бюджет от 500 млн. евро.

Проблемът, който плановете се стремят да разрешат, е неоспорим. Макар че след години на силен ръст наемите в Париж се повишиха само с 0,8% през 2021 г., средната цена от 1200 евро за апартамент от 50 кв. м е извън възможностите на мнозина. Отчасти в резултат на това 10 хил. парижани са напускали града всяка година през последното десетилетие.

Необходими са действия, ако градът не иска да се превърне в недостъпен за всеки с изключение на най-богатите, заяви Броса. „Искаме ли да превърнем Париж в град, който ще бъде крепост, запазена за привилегированите?“, попита той в интервю за радио France Info. „Или искаме да превърнем Париж в град, който позволява на хората, които са негов двигател, да живеят в него? Това е избор, който трябва да направим. Разбира се, той има своята цена“, допълни Броса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
От дрега страна обаче скъпостта на един град го прави недостъпен за безделници, мигри и негoдници. А в тия социални жилища настаняват основно такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още