IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти ще растат в Дубай и ще намаляват в Лондон

Градът в ОАЕ оглавява класация на консултантска компания с очакван ръст на цените на луксозните имоти от 13,5% догодина

11:15 | 30.11.22 г.
Относителната достъпност на жилищата в Дубай и руското богатство подкрепят ръста на имотния пазар. Снимка: Bloomberg LP
Относителната достъпност на жилищата в Дубай и руското богатство подкрепят ръста на имотния пазар. Снимка: Bloomberg LP

Цената на луксозните имоти в Дубай се очаква да нарасне с 13,5% догодина, тъй като силният интерес от чуждестранни купувачи продължава да дава силен тласък на пазара, пише Bloomberg.

Слънчевият бизнес център оглави класацията на консултантската компания Knight Frank за ръст на цените на луксозните жилища за 2023 г., като прогнозираното годишно процентно изменение е над два пъти по-голямо от покачването с 5%, предвиждано за първокласните имоти в Маями, който е на второ място.

Лондон и Сеул са на дъното на класацията от 25 града, като цените на луксозните имоти и в двете столици се очаква да намалеят с по 3%, показва анализът. Прогнозирани изменения на цените на луксозните имоти в световни градове през 2023 г. Графика: Bloomberg LP Прогнозирани изменения на цените на луксозните имоти в световни градове през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Относителната достъпност на имотите в града в ОАЕ и приемането на руско богатство подкрепят ръста на имотния пазар. Лондон, от друга страна, се очаква да отбележи забавяне, въпреки че цените на жилищата в центъра на града, запазени за супер богаташите, все пак вероятно ще нараснат с 3,5% догодина, сочи докладът.

Европейски градове като Лисабон, Дъблин, Мадрид и Париж може да отчетат ръст с 4% на цените на луксозните жилища догодина, въпреки вероятната рецесия в еврозоната догодина. Очаква се Лос Анджелис да отбележи сходен растеж, тъй като чуждестранни купувачи търсят по-голяма експозиция към американския долар. Цените на първокласните имоти в Ню Йорк се очаква да нараснат с 2%.

Общо цените на първокласните имоти ще нараснат средно с 2% в 25 от най-големите градове в света, което е значително забавяне спрямо 5,2% през 2022 г., сочат данните на Knight Frank.

„В момент, когато собствениците на жилища трябва да се борят с непредсказуемо ускоряваща се инфлация, растящите лихви по кредитите и по-високите данъци, средата в повечето световни градове се променя“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на анализите на световните жилищни пазари в Knight Frank.

Въпреки очакванията за по-умерен растеж Лондон и Ню Йорк все още са най-популярните градове за покупка на жилище, сочи допитване на Knight Frank сред хора с високо нетно богатство. Около 90% от китайските купувачи са заявили, че вероятно ще купят имот през следващата година спрямо около половината от британските и американските инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още