IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eMAG ще строи най-големия логистичен център в Централна и Източна Европа край Будапеща

Инвестицията в проекта възлиза на 100 млн. евро и е първата голяма логистична инвестиция на компанията извън Румъния

14:28 | 03.02.23 г. 2
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Румънският онлайн търговец еMAG, който оперира в Румъния, България и Унгария и предлага пазар за 40 хил. продавачи, ще строи логистичен център с площ от 100-120 хил. кв. м близо до Будапеща, най-големия по рода си в Централна и Източна Европа, съобщи компанията, цитирана от онлайн изданието Romania-Insider.com.

Инвестицията е оценявана на 100 млн. евро, а компанията вече е използвала 30 млн. евро под формата на мостов заем за началото на строителството.

Гръцката Alpha Bank, която има широко сътрудничество с eMAG, ще отпусне заем от 70 млн. евро за финансирането на проекта.

При строителството компанията ще следва стандартите за зелена сграда на сертификата BREEAM Excellent, за да оптимизира потреблението на енергия и да ограничи емисиите от парникови газове.

„Като лидер в бизнес кредитирането в Гърция финансирането от Alpha Bank на първия проект за логистичен център на eMAG в Централна и Източна Европа потвърждава ангажимента на нашата банка да финансира проекти с добавена стойност, които ускоряват формирането на регионални играчи и допринасят за устойчивия икономически растеж“, коментира Янис Емирис, генерален директор на отдел „Банкиране на едро“ в Alpha Bank.

Проектът е първата голяма логистична инвестиция на еMAG извън Румъния и е част от стратегията за растеж на екосистемата в областта на електронната търговия на компанията.

„Инвестицията в логистичен център с площ от над 100 хил. кв. м край Будапеща, най-големия в Централна и Източна Европа, ускорява развитието на нашата екосистема в региона и ни позволява трансгранично разширяване за продавачите в eMAG Marketplace“, коментира Тудор Манеа, главен изпълнителен директор на компанията за търговия на дребно.

eMAG е създадена през 2001 г. от румънски предприемачи и по-късно се разширява, като в момента обслужва девет милиона клиенти в Румъния, България и Унгария.

Онлайн търговецът на дребно постигна консолидиран оборот от 9,57 млрд. леи (1,9 млрд. евро) през 2021 г., от които 5,68 млрд. леи дойдоха от румънския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
2млрд от търговия на дребно никак не е зле ... Иначе браво за сертификата BREEAM и то ще търсят максималното ниво Excellent ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
onezero007
преди 1 година
И тия изалчняха, вече нищо изгодно не предлагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още