IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се понижават за втора поредна седмица

Това е най-големият едноседмичен спад от средата на януари

19:00 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се понижават за втора поредна седмица, облекчавайки натиска при разходите за купувачите по време на най-натоварения сезон на американския пазар, съобщава Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишен жилищен кредит достига 6,42% спрямо 6,6 на сто през миналата седмица, става ясно от анализ на Freddie Mac, публикуван в четвъртък. Това е най-големият едноседмичен спад от средата на януари.

Инвеститорите оценяват последиците от фалита на четири банки и потенциалното въздействие на последното увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ. Служителите на централната банка на САЩ обявиха увеличение с четвърт процентен пункт в сряда, като същевременно се продължават да се придържат към перспективите си, че може да са необходими още увеличения, за да се охлади достатъчно инфлацията.

За жилищния пазар новините имат положителен заряд, тъй като търсенето се увеличава, а цените се стабилизират, изтъква Сам Катър, главен икономист във Freddie Mac. „Ако лихвените проценти по ипотечните кредити продължат да се понижават през следващите няколко седмици, очаквайте продължително възстановяване през първите седмици на пролетния сезон при покупките на жилища“, добавя той.

Засега сезонът започва мудно, като купувачите са отблъснати от все още високите цени, а настоящите собственици не са склонни да разменят ипотеките, които са направили, когато лихвите са били на исторически ниски нива.

При текущите лихви върху 30-годишен ипотечен кредит месечната вноска по заем в размер на 600 хил. долара възлиза на 3761 долара. Това е повече от 3012-те долара, които един кредитополучател би платил преди година, когато лихвите бяха с два процентни пункта по-ниски.

„Купувачите на жилища се стремят да намерят оптималната комбинация от цени и ипотечни лихви преди да влязат на пазара“, коментира Хана Джоунс, анализатор в Realtor.com. „Въпреки това, повишените лихви и високите цени означават, че тази точка все още не съществува на пазара за много потенциални купувачи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още