IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата у нас почти спря, в София те намаляват за тримесечие

На годишна база покачването на цените се успокоява в повечето големи градове у нас

16:02 | 24.03.23 г. 4
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Ръстът на цените на жилищата в България почти е спрял в края на миналата година, а в София цените дори намаляват за първи път от второто тримесечие на 2021 г. На национално ниво те са нараснали през четвъртото тримесечие на м. г. само с 0,4% спрямо предходните три месеца, най-слабото покачване от второто тримесечие на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

На годишна база цените на жилищата все още растат двуцифрено, но темпът на покачване се забавя спрямо достигнатите 14-годишни върхове през второто и третото тримесечие. В края на годината отчетеното поскъпване е с 13,4%, което е под нивото от 15,6 на сто през третото тримесечие и с 14,6 на сто през второто тримесечие. 

Разбивката за шестте най-големи града у нас обаче показва по-разнородна картина – в столицата цените намаляват на тримесечна база и забавят годишния си растеж, а в Пловдив остават почти непроменени спрямо третото тримесечие и също забавят ръста си на годишна база. Във Варна цените на жилищата растат почти три пъти по-бавно спрямо третото тримесечие и отчитат идентично покачване на годишна база като през предходните три месеца, а в Бургас ускоряват ръста си както на тримесечна, така и на годишна база, също както и в Стара Загора. В Русе цените на жилищата се връщат към растеж през четвъртото спрямо третото тримесечие, но забавят покачването си за година.

София е единственият голям град у нас, в който цените на жилищата отбелязват спад на тримесечна база с 2,5%, главно заради поевтиняването на новите жилища с 5,3 на сто. При сравнение със същия период на миналата година цените в столицата все още растат с 14 на сто, но темпът на покачването им се забавя значително спрямо ръста от 18,6% през третото тримесечие и 17,3% през второто.

В Пловдив цените на жилищата на практика са спрели ръста си с минимално покачване от 0,2% спрямо третото тримесечие. Годишното увеличение на цените в града също се забавя до 9% спрямо 12,1 на сто през предходното тримесечие. Сходна е картината във Варна, където жилищата са поскъпнали с 2,1% за едно тримесечие, но тенденцията е за успокояване на цените след тримесечния ръст със 7 на сто през третото тримесечие. На годишна база морската столица отчита идентично повишение на жилищните цени като между юли и септември – с 12,8%.

Това е в контраст с другия голям морски град – Бургас, където цените са ускорили покачването си в края на миналата година благодарение на продължаващото поскъпване на старите жилища. На тримесечна база жилищата в града са поскъпнали с 4,7% при 1,4 на сто тримесечие по-рано, а спрямо същия период на миналата година отчитат покачване с 14,5% при 12,3 на сто тримесечие по-рано.

В Русе цените на жилищата са се върнали към тримесечен растеж с 1,8% след спада със 7,6 на сто предходното тримесечие, също заради повишаването на цените на старите жилища, докато новото строителство в крайдунавския град поевтинява за второ поредно тримесечие. На годишна база жилищата в Русе поскъпват по-бавно в сравнение с третото тримесечие (11,2%), ограничени от чувствителното забавяне на ръста на цените на новото строителство.

Обратна е тенденцията в Стара Загора, където новите жилища са поскъпнали рязко в края на миналата година, както на тримесечна, така и на годишна база, тласкайки нагоре и общият индекс на жилищните цени в града. Само за едно тримесечие цените на новите жилища са нараснали с 9,5% при значително по-умерен ръст или дори спадове през предходните тримесечия. Така общо цените на жилищата в Стара Загора са нараснали с 6,2 на сто на тримесечна база. При сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. новото строителство в града е поскъпнало с цели 20,9%, с което общият индекс е нараснал с 15,3% на годишна база при 11,1 на сто през предходното тримесечие. 

Тенденцията за успокояване на цените в повечето големи градове у нас е в унисон с предпазливостта на купувачите на фона на очакваното повишаване на лихвите по ипотечните кредити и несигурността за икономиката. Резкият ръст на цените на жилищата през второто и третото тримесечие на 2022 г., когато той последователно достигна 14-годишен връх на годишна база, вероятно също се е превърнал в спирачка за потенциални купувачи.

Данни на Агенцията по вписванията показаха спад на сделките с имоти в повечето големи градове у нас през третото и четвъртото тримесечие на миналата година. Тенденцията намира потвърждение и в данните на НСИ, който от известно време публикува показатели за продажбите на жилища според броя и стойността на продажбите на национално и регионално ниво.

На национално ниво продажбите от гледна точка на броя им са намалели с 23,5% на годишна база в края на миналата година главно заради спадналия интерес към старото строителство. В София продажбите отчитат спад от 20,1% на годишна база, а в Пловдив той достига 26,1 на сто. В останалите четири най-големи града у нас продажбите на жилища също са поели рязко надолу през четвъртото тримесечие – Варна (-19,9%), Бургас (-21,4%), Русе (-33,6%) и Стара Загора (-40,9%).

Данните на НСИ се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата и не включват продажби в курортните комплекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 37
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... че кво му е на пазара ве кавръков ?! пазарят си хората ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Току що качила статия в Money.bg,за невиждания от 40 години срив в имотния пазар на Нова Зеландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 69 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Къде са брокерите да обясняват как пазара е стабилен ?Къде са кредитните консултани?Къде са строителите ?Къде са хората които лъжеха с цел манипулация на общественото мнение ?Нима не се знаеше какво предстои ?Нима не се знаеше че Европейската банка ,Федералния резерв няма да вдигнат рязко лихвените проценти ?Всичко си беше ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 75 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Е нали бяхме остров на стабилността ?В целия свят имотните пазари падат ,лихвите се вдигат ,банки фалират ,само в България ни мажеха очите от 2022 година ,за да може максимално народ да набутат и с цените и с очакванията и с кредити най-вече .Само се замислете -милиарди кредити за ипотеки раздадоха банките на база зверски надутите цени ,докато беше ясно че тази инфлация няма как да бъде смазана без някаква криза и сега тепърва виждате какво става в целия свят с банките и с поскъпването на кред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още