IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуснатите вноски по ипотечни кредити в Нова Зеландия растат

Все повече притежатели на ипотеки в страната изпитват затруднения заради растящите разходи за жилищните си заеми

17:36 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Признаци на натиск се появяват на жилищния пазар в Нова Зеландия – много хора изостават с плащането на растящите си вноски по заемите на фона на повишаването на лихвите, пише Bloomberg.

Ипотечните кредити с изостанали плащания са нараснали с 23% през февруари спрямо година по-рано до 18 900, сочат публикувани във вторник данни от кредитното бюро Centrix в Оукланд. Това се равнява на 1,29% от всички ипотечни кредити, най-високото ниво от март 2020 г.

„Новите ни данни показват, че ипотечните кредити с изостанали плащания нарастват за седми пореден месец, което може да означава, че много хора не успяват да обслужват по-високите си вноски по ипотеките – това е трудно положение за всички“, коментира Кийт Маклафлин, управляващ директор на Centrix. „Наистина започваме да наблюдаваме известни затруднения“, допълва той.

Страната в Южния Пасифик е изправена пред рецесия, тъй като намаляващите цени на жилищата и по-високите лихви вредят на доверието на потребителите и намаляват разходите на домакинствата. Очаква се централната банка да повиши официалната си лихва до 5% утре, най-високото ниво от 14 години насам, и вероятно няма да спре дотук в опитите си да овладее инфлацията. Все повече новозеландци изостават с жилищните си заеми. Графика: Bloomberg LP Все повече новозеландци изостават с жилищните си заеми. Графика: Bloomberg LP

Страната преживя един от най-изразените жилищни балони, през 2021 г. цените на жилищата нараснаха с почти 30%. Но сега настъпват резки промени, след като централната банка стана една от първите в света, които започнаха да оттеглят стимулите.

Цените на жилищата са намалели с 16% спрямо връхната им точка през ноември 2021 г., сочат данни на Института за недвижими имоти на Нова Зеландия, като централната банка прогнозира, че те ще спаднат с 23% спрямо връхната им точка до началото на следващата година.

Страната е изправена пред голям брой рефинансирания на ипотечни кредити тази година. Повечето жители фиксират ипотечните си кредити за по-малко от три години, а централната банка счита, че половината от наличните жилищни заеми с фиксиран лихвен процент трябва да бъдат рефинансирани в идните 12 месеца.

Това означава, че много собственици на жилища ще трябва да се справят с ръст на лихвите до 6,5% или повече спрямо историческо дъно от 3% или по-малко. Други 10% от притежателите на ипотечни кредити имат плаващи лихви и също са засегнати от по-високите лихвени плащания.

Ниската безработица в Нова Зеландия може да предпази жилищния пазар, докато притежателите на ипотечни кредити се борят с по-високите лихви, счита главният имотен икономист на CoreLogic Нова Зеландия Келвин Дейвидсън. Макар че се очаква безработицата да се повиши тази година, това по-скоро ще означава, че повече хора на пазара търсят работа, отколкото масова загуба на работни места“, допълва той.

„Ще следим внимателно процеса на промяна на цените и ще наблюдаваме за признаци за лоши дългове, което потенциално може да доведе до продажби от кредитори по ипотеки“, казва Дейвидсън.

Новозеландската централна банка съобщава, че наблюдава ръст на финансовите затруднения в унисон с данните и е създала екип, който да следи клиентите за признаци, че попадат под финансов натиск. Мнозинството клиенти са в стабилна финансова позиция, коментира говорител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още