IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълг за бизнес имоти на обща стойност 1,5 трлн. долара е с наближаващ падеж в САЩ

Оценките на офисите и търговските площи може да намалеят с 40% спрямо връхната им точка, прогнозират анализатори

12:05 | 10.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дълг за бизнес имоти в САЩ на стойност почти 1,5 трлн. долара трябва да бъде изплатен до края на 2025 г. Големият въпрос пред тези кредитополучатели е кой ще ги кредитира, пише Bloomberg.

„Рисковете пред рефинансирането са основен въпрос“ за собствениците на имоти – от офис сгради до магазини и складове, коментират анализатори от Morgan Stanley, включително Джеймс Еган, в бележка до клиенти от миналата седмица.

Инвестиционната банка счита, че оценките на офисите и на търговските площи може да намалеят с 40% спрямо връхната им точка, повишавайки риска от спиране на плащанията.

Към главоболието се прибавят малките и регионалните банки – най-големият източник на кредитиране за индустрията миналата година, които са разтърсени от изтегляне на средства след колапса на Silicon Valley Bank. Това засилва притесненията относно способността им да предоставят финансиране на кредитополучатели. Кредитиране на бизнес имоти от по-малки банки. Графика: Bloomberg LP Кредитиране на бизнес имоти от по-малки банки. Графика: Bloomberg LP

Дълговото бреме първо ще се влоши преди да се подобри. Падежите нарастват в идните четири години и трябва да достигнат връх от 550 млрд. долара през 2027 г., отбелязва Morgan Stanely.

Банките държат също над половината от ипотечните кредити, обезпечени с бизнес имоти – облигации, подкрепени с имотни заеми и емитирани от подкрепени от американското правителство дружества като Fannie Mae, увеличавайки експозицията си към сектора.

„Ролята, която банките играят в тази екосистема не само като кредитори, а и като купувачи“ ще допълни вълната от рефинансиране, което предстои, отбелязват анализатори. Регионални и местни банки са големи кредитори на офиси и търговски площи. Графика: Bloomberg LP Регионални и местни банки са големи кредитори на офиси и търговски площи. Графика: Bloomberg LP

Растящите лихви и притесненията от спиране на плащанията вече засягат сделките с ипотечни кредити, обезпечени с бизнес имоти. Продажбите на ценни книжа, които не са гарантирани от правителството, намаляха с около 80% през първото тримесечие спрямо година по-рано, сочат данни на Bloomberg News.

На този мрачен фон има и някои добри новини. Консервативните стандарти за кредитиране след финансовата криза предоставят на кредитополучателите, а в замяна и на кредиторите, известна степен на защита от намаляващи цени, коментират анализатори.

Нагласите към многофамилните жилища също остават много по-положителни, тъй като наемите продължават да растат, това е и една от причините Blackstone Real Estate Income Trust да постигне положителна възвръщаемост през февруари, въпреки че все повече инвеститори подават искания за изтегляне на средства. Наличността на гарантирани от Fannie Mae и Freddie Mac заеми ще помогне на собствениците на тези имоти, когато трябва да рефинансират.

Но след изключване на жилищните сгради мащабът на проблемите пред банките става още по-стряскащ. 70% от другите заеми за бизнес имоти, които са с падеж през идните пет години, са държани от банки, показва докладът.

„Бизнес имотите трябва да променят цените и да намерят алтернативни начини за рефинансиране на дълга“, отбелязват анализатори.

В същото време бизнес имотите в Европа имат падежи по дълг на обща стойност над 24 млрд. евро до края на годината, отбелязва анализаторът на Bloomberg Intelligence Толу Аламуту.

Какво да наблюдаваме в идните дни?

Емитиране на корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг на обща стойност 10-15 млрд. долара се очаква в САЩ след емитирането на облигации за около 9 млрд. долара през миналата седмица. В Европа се очакват продажби за най-малко 15 млрд. евро.

Тази седмица ще бъдат публикувани нови данни за инфлацията в света, като индексът на потребителските цени в САЩ се очаква в сряда, следван от данните за инфлацията в Германия в четвъртък и във Франция и Испания в петък.

Решение за преструктурирането на изпитващата затруднения германска имотна компания Adler Group се очаква в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още