IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите водещи икономики в Европа са в търсене на 51 млрд. евро по заеми за бизнес имоти

Само тази година недостигът е около 17 млрд. евро, показва доклад

16:26 | 28.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Около една пета от заемите, обезпечени с бизнес имоти, във Великобритания, Франция и Германия, които са с падеж между сега и 2025 г., вероятно ще се натъкнат на предизвикателства при рефинансирането предвид по-високите лихви, съобщава компанията за управление на имоти AEW, цитирана от Ройтерс.

Компанията счита, че секторът на бизнес имотите, в който влизат многофамилни жилищни сгради, офиси, индустриални имоти и търговски площи, ще бъде изправен пред недостиг на финансиране от 51 млрд. евро до 2025 г. в тези три страни.

Недостигът за дълг с настъпващ падеж тази година в сектора ще бъде около 17 млрд. евро, прогнозира AEW в нов доклад.

Той е изчислен като разликата между първоначалната сума по заемите, изтеглени между 2018 и 2020 г., и сумата, при която кредиторите ще искат да рефинансират.

Ръстът на лихвите и намаляващите оценки на имотите в съчетание със структурни промени след пандемията от COVID-19 поставят бизнес имотите в светлините на прожекторите.

„За да запълнят пропастта във финансирането от 51 млрд. евро, кредитори и кредотополучатели ще трябва да бъдат креативни, а това означава или собственикът на капитала да задели допълнителен капитал, или друг кредитор да се намеси, възможна е и комбинация от двете“, казва Ханс Вренсен, ръководител на анализите и стратегията в AEW.

„Ако преструктуриране е невъзможно, заемите може да са заплашени от спиране на плащанията“, допълва той.

Размерът на прогнозирания недостиг на финансиране е непроменен спрямо предишни данни от януари и е фокусиран в Германия.

Страната, която е най-голямата икономика в Европа, съставлява 46% от пропастта с 24 млрд. евро сред големите икономики на Стария континент. Това е ръст спрямо 45% в януарския доклад на AEW.

Следва Франция с дял от 29%, а делът на Великобритания е намалял до 25 на сто спрямо 33% преди това.

По-голямата част от недостига сред трите страни се очаква през 2024 г. в размер на 21 млрд. евро.

Авторите на доклада очакват заемите на дребно, където сумата на дълга надвишава 75% от стойността на имота, да са изложени на най-голям риск.

Вренсен казва, че положителната новина за сектора е, че лихвите по заемите са започнали да намаляват, а по-високите наеми ще помогнат на кредитополучателите да обслужват нарастващите си разходи за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още