IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали 11-годишно дъно през първото тримесечие

Великобритания остава най-големият пазар в Европа за бизнес имоти, но Париж изпреварва Лондон на градско ниво

10:05 | 03.05.23 г.
Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg
Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са намалели до най-ниското си ниво от 11 години насам през първото тримесечие на 2023 г., съобщи MSCI Real Assets. Инвеститорите са притеснени от по-високите лихви, а перспективите пред икономиката замразяват плановете им за придобивания, пише Ройтерс.

Броят на продадените офиси – най-големия сектор от имотния пазар в Европа, е достигнал най-ниското си ниво в историята, а обемът на сделките е спаднал до 13-годишно дъно от 10,8 млрд. евро.

Великобритания запазва първото си място като най-голям пазар на бизнес имоти в Европа, но Париж изпреварва Лондон и се превръща в най-активната инвестиционна дестинация в региона. Трите най-големи сделки с имоти в Европа през първото тримесечие са сключени във френската столица.

Бизнес имотите пораждат нови притеснения за финансовата стабилност след рязкото повишаване на лихвите, опасенията от рецесия и спадовете на заетостта на офиси и посещаемостта на търговски обекти след пандемията от COVID-19, което подложи на натиск цените.

Неотдавнашно допитване на JP Morgan сред инвеститори посочи бизнес имотите като най-вероятната причина за следващата финансова криза.

Някои от най-големите банки в САЩ изтъкнаха бизнес имотите като източник на притеснение, но европейските банки нямат толкова пряка експозиция към сектора, сочат данни на Международния валутен фонд.

„Макар че има явни притеснения за наличното финансиране за имоти след банковите сътресения през март, виждаме повсеместен ръст на потиснатите продажби“, коментира Том Лийхи, ръководител на анализите на реални активи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в MSCI.

Компанията за управление на активи Blackstone отбеляза спад на печалбата си за първото тримесечие, тъй като забавянето на сектора на бизнес имотите е осуетило някои продажби на активи. Blackstone ограничи изтеглянето на средства от тръста си за инвестиции в недвижими имоти след увеличаването на исканията за обезщетение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още