IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена се превръща в епицентър на жилищните проблеми в Европа

По-високите лихви засягат тежко някои градове, а липсата на предлагане подкрепя други

19:00 | 18.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Виена се е превърнала в най-слабия жилищен пазар сред големите европейски столици, като е регистрирала двуцифрен спад на цените, който е изпреварил дори тежко пострадалия Стокхолм, сочи индексът Bloomberg City Tracker, който се публикува за първи път.

Австрийската столица е отчела спад от 12,2% спрямо върховите нива преди една година, а в Стокхолм цените са намалели с 6,4%, сочат събрани от Bloomberg данни. За разлика от тях Мадрид, Милано и Цюрих са отбелязали ръстове.

В австрийската столица, където силният наемен пазар предлага алтернатива на собствеността, по-строгите правила за ипотечните кредити задълбочават спада, тласкайки надолу офертните цени през май до средно 7084 евро на кв. м. Очаква се спадовете да продължат.

Жилищните пазари в Европа са на различни траектории, тъй като последиците от по-високите лихви са засегнали тежко някои градове, а липсата на предлагане и остатъчни проблеми от световната финансова криза подкрепят други.

Пандемията от COVID-19 също се отрази на цените на жилищата, тъй като блокадите насърчиха хората да се установяват в по-големи домове. Освен това някои правителства въведоха стимули за купуване на жилища в подкрепа на икономиките.

За да проучат последните тенденции, от Bloomberg са събрали данни за цени на квадратен метър жилищна площ в девет ключови града. Някои са офертни цени и индикативни нива, а други са официални данни. Месеците за изчерпване на наличните жилища също варират. Нивата във Виена, например, са извлечени от средни цени в обяви за 23 квартала в австрийската столица от сайта Immopreise.at. Цени в евро на квадратен метър. Графика: Bloomberg LP Цени в евро на квадратен метър. Графика: Bloomberg LP

Жилищните пазари в Европа изпитват сътресения след края на ерата на евтините пари. Повишаването на лихвите от централните банки е оскъпило ипотечните кредити, точно когато кризата с разходите за живот засяга потребителите. Но последиците от по-високите лихви по кредитите не са еднакви навсякъде.

Данните от City Tracker показват, че районите, разтърсени от световната финансова криза не са толкова засегнати от настоящото забавяне, а градове, които растяха през десетилетието на евтин дълг, изпитват повече затруднения.

С повишаването на лихвите и подкопаването на разполагаемите доходи от инфлацията повече семейства във Виена остават в апартаменти под наем, вместо да купуват жилище, сочат данни на имотната агенция Real Immobilienvermittlung. Промени на цените на жилищата на годишна база. Графика: Bloomberg LP Промени на цените на жилищата на годишна база. Графика: Bloomberg LP

Въпреки спада в последно време цените все още са високи след дълга поредица от ръстове. Разхлабените условия за финансиране по време на пандемията от COVID-19 допълнително стимулираха търсенето на жилища, а индикатор на Австрийската централна банка показва, че цените на жилищата във Виена са били с 40% над фундаменталната стойност в края на 2022 г.

Но оттогава кредитните пазари се затегнаха, а обемът на отпуснатите нови ипотечни кредити на австрийските домакинства е намалял с над 60% през март спрямо година по-рано, сочат данни на централната банка.

„Следващите месеци ще останат предизвикателни“, казва Мартина Хирш, управляващ директор на компанията Real. „Очакваме трайно вяло търсене и пазар, който е предпазлив и се приспособява бавно“, допълва тя.

Наред с Виена тенденцията в Швеция към по-краткосрочни заеми прави страната особено уязвима към растящите лихви, като тласка цените в Стокхолм надолу. Но заради изключително ограниченото предлагане на жилища под наем в шведската столица спадовете през последните месеци се забавят.

Последните данни за Дъблин показват, че нажеженият някога пазар се охлажда със спад от 2,4% през март. Ирландското правителство обмисля да въведе отново облекчения при тегленето на ипотечни кредити, за да помогне на лишените от средства потребители. Въпреки недостига на жилища цените в Берлин също намаляват с 1% през април. Цени на апартаментите за последния наличен месец. Графика: Bloomberg LP Цени на апартаментите за последния наличен месец. Графика: Bloomberg LP

Във Великобритания, където повечето ипотечни кредити са фиксирани за две до пет години, над 1,4 млн. британци ще бъдат принудени да рефинансират тази година. Това слага край на повишенията на цените на годишна база в Лондон.

На обратния полюс Милано и Мадрид, които пострадаха тежко при последната криза, все още отбелязват ръст, въпреки че цените са намалели в реални изражения след период на бърза инфлация. Цените в Цюрих също нарастват.

В Испания се очаква промяната на пазара да започне да се отразява на предлагането, докато строителните компании се борят с по-високите разходи.

„Испанският жилищен пазар ще се забави през второто полугодие на тази година. Но цените на имотите ще продължат да растат“, коментира Боря Гарсия-Еготсеага, главен изпълнителен директор на испанската компания за жилищно строителство Neinor Homes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
alex8712
преди 10 месеца
Празните жилища за повече от 6 мес. във Виена са над 30000 - естествено при свръхпредлагане цените се понижават. Друг е въпросът доколко политиката на града допринася за това - според статистиката 60% от жилищата са построени с дотации от община Виена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още