IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портфейлът с поръчки на Strabag надхвърли 24 млрд. евро за първи път

Общият бизнес на австрийската строителна компания расте, но у нас намалява през първото тримесечие

22:21 | 01.06.23 г.
Снимка: Bernd Kammerer/Bloomberg News
Снимка: Bernd Kammerer/Bloomberg News

Австрийската строителна компания Strabag съобщи, че портфейлът ѝ с поръчки е надхвърлил прага от 24 млрд. евро за първи път.

Новината беше съобщена в отчета на компанията за първото тримесечие на 2023 г.

Бизнесът на Strabag, която е активна и у нас, е нараснал с 10% от гледна точка на приходите за периода до 3,38 млрд. евро спрямо 3,07 млрд. евро през същия период година по-рано.

Най-големите ръстове са отчетени на домашните пазари на компанията в Германия и Австрия, следвани от Великобритания и Румъния. Strabag отдава ръста на големия си брой поръчки и мекото време за строителството, което е позволило да се постигне напредък по проектите.

В същото време заради значителен ръст на лихвите по ипотечните кредити Strabag отчита „чувствителна промяна“ при частните и публичните договори в списъка ѝ с поръчки.

Поръчките са нараснали с 3% спрямо вече високото ниво в края на 2022 г. и са достигнали 24,5 млрд. евро. Германия, Румъния и Италия са допринесли най-много за ръста на поръчките, следвани от Хърватия, Северна и Южна Америка.

Но компанията отчита също спадове на поръчките в България, Дания и страните от Бенелюкс.

Служителите на компанията са надхвърлили 73 хил. души в цял свят със значителен ръст в Германия благодарение на придобиването на имоти и фасилити услуги, а в същото време нови минни проекти в Северна и Южна Америка са довели до ръст в броя на служителите в този регион.

Strabag съобщи, че очаква строителната ѝ продукция през 2023 г. да достигне най-малко 17,9 млрд. евро, а печалбата ѝ преди лихви и данъци (EBIT) да е най-малко 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още