IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офис площи в Европа растат, но наемите също

Наличните офис площи за преотдаване са останали стабилни през последните две години

20:35 | 06.06.23 г.
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Усвояването на офис площи през първото тримесечие на тази година е започнало значително да се различава в европейските градове, като в Осло, Прага и Мадрид то е нараснало съответно с 50%, 19% и 5% спрямо средното петгодишно равнище, а в Дъблин, Будапеща и Лисабон е намаляло съответно с 62%, 57% и 55%, сочат данни на консултантската компания Savills. 

В Лисабон спадът в усвояването се дължи до голяма степен на липсата на наличности. 2022 г. беше рекордна за усвояването в града с 272 хил. кв. м, но сега той е изправен пред предизвикателството да няма достатъчно качествени наличности за наемателите в момент на натиск върху наемането на площи клас А. Проблемът се среща и на други пазари. 

Свободните площи в Европа са се увеличили средно с 50 базисни пункта - от 7,1% на 7,6% през последните 12 месеца, тъй като някои наематели отлагат подписването на нови наемни договори, сочат данните на консултантската компания. Това е най-силно изразено в Дъблин (14%), квартал "Ла Дефанс" в Париж (15,7%) и Будапеща (12,2%). Основното ниво на свободните площи остава много ниско, като в бизнес квартала на Париж те са едва 2,4%, в Берлин са 3,3%, а в Стокхолм са 4%. И в трите града се отчита недостиг на първокласни офис площи. 

Анализ на разбивката на свободните площи на включените в изследването европейски пазари показва, че средното ниво на налични площи за преотдаване е останало стабилно между първото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2023 г. с 1,2% от общите наличности. 

"Пренасочването на вниманието на наемателите към по-централни локации, което наблюдаваме, е отразено в увеличаването на свободните площи в "Ла Дефанс", финансов център с предимно една-единствена употреба, и в спада на свободните площи в централния бизнес квартал на Париж, който е с по-сложни функции и е добре свързана локация", коментира Джорджа Ферис, анализатор на европейските пазари в Savills. "Анализ на. MSCI показва, че френските офиси са водещият сегмент от гледна точка на сделките през първото тримесечие, като доходността от първокласни площи в централния бизнес квартал на Париж е сред най-ниските в Европа", допълва тя. 

"Продължаващото силно търсене от наемателите на по-висококачествени площи на първокласни локации в централните бизнес квартали и недостатъчното предлагане на подходящи площи тласка нагоре наемите на офис площи в Европа, като те са нараснали с 6,3% през последните 12 месеца", отбелязва Кристина Сиглиано, ръководител на глобалните решения за наемателите за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills. "Това е особено явно на пазари като Кьолн, Дюселдорф, Амстердам, Мюнхен и Прага, където наемите на първокласни площи нарастват с между 13% и 29%", допълва тя. 

Тя очаква още по-голямо разделение между първокласни и непървокласни наеми, тъй като наемателите избират по-модерни офиси с подходящ рейтинг за енергийна ефективност, който ще бъде труден за постигане за сгради с по-ниско качество", отбелязва Сиглиано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още