IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още две китайски строителни компании пропускат плащания по доларови облигации

Central China и Leading Holdings ще ангажират външни съветници и ще работят за решения за техния офшорен дълг

12:25 | 26.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още две китайски строителни компании не са успели да извършват плащания по деноминирани в долари облигации на фона на отслабването на продажбите на местния жилищен пазар и липсата на по-агресивни правителствени стимули, съобщава Bloomberg.

Строителят Central China Real Estate Ltd. обяви, че не е платил лихва по дълг преди края на осигурения гратисен период в петък (23 юни) и че ще спре плащанията по целия офшорен дълг. По-малкият му конкурент Leading Holdings Group Ltd. разкри в борсова декларация, че не е платил сумата от119,4 млн. долара главница плюс дължимата лихва по емисия доларови облигации, емитирана преди година като част от дългов суап.

И двете фирми посочват, че ще се ангажират с външни съветници и ще работят за решения за своя офшорен дълг. Central China е 33-ият по големина строител в страната по договорени продажби, показват данни на China Real Estate Information Corp., докато Leading Holdings остава извън топ 100.

Просрочията подчертават натрупващите се буреносни облаци над строителния сектор на Китай от миналата седмица, след като няколко китайски компании извършиха лихвени плащания в края на 30-дневния гратисен период или малко след изтичането му. Безпрецедентната финансова криза в тази индустрия доведе до рекорден брой неизпълнения на задълженията по доларови облигации на китайски емитенти през миналата година, като през 2023 г. продължават пропуснатите плащания.

Подобни предизвикателства подчертават очакванията на икономистите, че китайското правителство ще осигури допълнителни стимули за буксуващите сектори, включително за строителството.

Цената на облигациите на Central China се понижава отново до рекордно дъно след кратко възстановяване. Източник: Bloomberg Цената на облигациите на Central China се понижава отново до рекордно дъно след кратко възстановяване. Източник: Bloomberg

Но инвеститорите останаха разочаровани миналата седмица, след като китайските банки намалиха референтната си лихва по ипотечните кредити с по-малко от очакваното. Бавното въвеждане на стимули засилва опасенията относно темпа на продължаващото възстановяване на икономиката на страната.

Новината за пропуснатото плащане на Central China вероятно не е голяма пазарна изненада предвид нивата на търговия при по-краткосрочните доларови облигации на фирмата, коментира Жерлина Дзън, старши кредитен анализатор в CreditSights. „Голяма част от по-малките частни строители все още са изправени пред тежки условия относно ликвидността поради приглушеното възстановяване на договорените продажби“, изтъква тя.

Облигациите на Central China и Leading Holdings, по които не са извършени плащания, се търгуват на цена под 30 цента за долар през по-голямата част от тази година, информира още Bloomberg. Такива цени обикновено подчертават съмненията сред инвеститорите относно навременното плащане.

Компанията майка на Central China продаде 29% дял от капитала на строителната компания преди по-малко от година на държавна компания в провинция Хънан, където се намира централата ѝ. Оптимизмът на пазара, подклаждан от надеждите, че този ход ще осигури държавна подкрепа на строителя, отшумя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
В момента строителната компания Green life ,България ,която има множество обекти изнудва купувачи на зелено ,за обекта си 1Home който се намира в квартал Сердика ,град София ,до бишвето Данон Сердика ,искали повече пари от хората и разваляли договори защото сметките им не излизали заради войната в Украйна ,обекта е огромен ,няколко започнати вече сгради .Имотния балон в България е пред спукване ,не теглете кредити и избягвайте покупки на жилища докато имате още време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още