IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на първокласни офиси в Европа са нараснали с над 7% от началото на пандемията

Стремежът на компаниите за привличане на таланти и изискванията за енергийна ефективност увеличават пропастта в наемите на първокласни и второкласни офис площи

15:35 | 04.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемите на офиси на първокласни локации в централни бизнес квартали в Европа са нараснали средно със 7,4% след началото на пандемията от COVID-19, докато наемите на стари офиси в централните бизнес квартали са се увеличили само със средно 1,1% през същия период, сочат данни на консултантската компания Savills.

На улица „Уест Енд“ в Лондон, в Амстердам и в Париж пропастта между ръста на наемите на първокласни и второкласни офис площи е нараснала най-значително, съответно с 34%, 29% и 16%.

Според консултантската компания не е изненадващо, че трите европейски града са на челни позиции предвид наближаващи регулаторни крайни срокове.

Стандартите за минимална енергийна ефективност във Великобритания изискват съществуващите бизнес имоти да достигнат минимален EPC рейтинг за енергийно представяне С до 2027 г. и В до 2030 г. Още по-строги регулации са въведени в Нидерландия, където от януари 2023 г. всички офис сгради трябва да имат сертификат за енергийна ефективност С или по-висок, а за несъобразяване с изискванията са предвидени глоби. От 2030 г. нидерландското правителство смята да повиши стандарта до ниво А.

Във Франция се предвижда намаляване на енергийното потребление в съществуващи сгради от третичния сектор, като целта е то да достигне поне 40% през 2030 г., 50% през 2040 г. и 60% през 2050 г.

„Между 2014 г. и 2020 г. наемите на първокласни и второкласни офис площи в централните бизнес квартали следваха относително сходна траектория. Но пандемията и законодателните крайни срокове нарушиха връзката между ръста на наемите на първокласните и второкласните площи, като първите изпреварват вторите“, коментира Майк Барнс, асоцииран директор на отдела за европейски анализи в Savills.

Кристина Силиано, ръководител на отдела за глобални решения за наемателите в района на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills, допълва, че „от една страна, наемателите избират по-зелени офис площи, както за да привлекат, така и за да задържат таланти спрямо конкуренти в индустрията на фона на рекордно ниската безработица. Но в последно време по-големи листнати компании избират по-зелени площи, за да намалят въглеродния си отпечатък".

„Предвид връзката между затягането на регулациите за енергийно представяне и разширяването на разликата в ръста на наемите на първокласни и второкласни сгради в централните бизнес квартали очакваме пазарът в континенталната част на Европа да преживее сходни различия в наемите след неизбежното въвеждане на по-строги регулации за енергийно представяне“, допълва Силиано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още