IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от жълтите павета на бул. "Цар Освободител" са пренаредени

Очаква се до три седмици да бъдат пренаредени и останалите жълти павета

17:21 | 01.09.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 70% от жълтите павета по пътните платна в участъка на бул.“Цар Освободител“ между бул.“Васил Левски“ и ул. “15-ти ноември“ са пренаредени. Дейностите се контролират постоянно от надзора и от страна на общината. Днес проверка на работата на обекта извършиха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов, съобщава пресцентърът на Столична община.

Най-важното е спазването на технологията на изпълнение, каза Фандъкова. Извършва се уплътняване на фугите и се полива с вода. Правят се изпитания на материалите и зърнометрията, допълни Джоргов. Строителят също трябва да упражнява контрол на работата, посочи още той.

Очаква се до около три седмици да бъдат пренаредени и оставащата част от жълтите павета. Пренареждането на участъка от бул. „Цар Освободител“ е за сметка на фирмата изпълнител „Трейс Груп“. Цената на пренареждането на жълтите павета е 206 хил. лв., като до момента Столична община не приема дейността и не извършва плащания.

Пренареждането започна, след като промените в технологията бяха одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Новата технология на подреждане на жълтите павета беше изработена от експертна група, в която участваха преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Минно-геоложкия университет (МГУ), инженери и строители.

До ремонта на ремонта се стигна след разместване на жълтия паваж в участъци от пътните платна на бул. „Цар Освободител“ пред сградата на парламента. Обектът е част от основния ремонт на карето между бул. „Цар Освободител“, ул. „Московска“, бул. „В. Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“, който е в процес на изпълнение.

Жълтите павета, които са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столичната община и решение на Столичен общински съвет.

Джоргов коментира още днес, че целта е до първия учебен ден да се облекчи движението в по-голямата част от строителните обекти в София. Очаква се да приключи работата по трамвайния път в „Княжево“, да бъде отворен за движение стесненият участък на бул. “Цар Борис Трети“ и бул. “Овча купел“, както и участъкът на бул. “Филип Кутев“ при бул. “Г.М. Димитров“ и бул. “Симеоновско шосе“.

Преди 15 септември ще завърши работата по ул. “Чепинско шосе“ и ул. “Езерата“, където около 10 км от двете улици в район „Нови Искър“ и „Кремиковци“ се обновяват изцяло. Работи се и по текущите ремонти в различни квартали на града, като целта също е работата да приключи преди 15 септември, за да бъде облекчено движението в града, каза още Джоргов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още