IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните заеми със забавени плащания във Великобритания достигнаха 7-годишен връх

Допитване на АЦБ показва ръст с 28,8% спрямо миналата година, отразяващ резкия ръст на лихвите по ипотечните кредити

16:53 | 12.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищни кредити със закъснения в изплащането във Великобритания са нараснали до седемгодишен връх от гледна точка на стойност през трите месеца до юни, а ипотечните кредити са регистрирали най-големия си спад в историята, показват публикувани във вторник официални данни, цитирани от Financial Times.

Тримесечното допитване на Английската централна банка (АЦБ) сред кредитори е установило, че през второто тримесечие стойността на неизплатените баланси по ипотечните кредити с просрочия са нараснали до 16,9 млрд. паунда, повишение с 28,8% спрямо същия период на миналата година.

Това е най-високото ниво от третото тримесечие на 2016 г. и най-големият годишен процентен ръст от 2019 г. насам. Но закъсненията в плащанията, когато кредитополучателите не успяват да направят заложени в договорите им плащания, равняващи се на поне 1,5% от неизплатения баланс, или при които имотът е бил иззет, все още са ниски в сравнение с финансовата криза през 2008-2009 г.

Данните отразяват резкия ръст на лихвите по жилищните заеми през последните две години след 14 поредни вдигания на водещата лихва от АЦБ.

Пазарите очакват централната банка да повиши лихвата с още 0,25 процентни пункта до 5,5% следващата седмица в стремежа си да укроти инфлацията.

Люис Шоу, основател на ипотечния брокер Shaw Financial Services, отбелязва, че скоростта, с която нарастват забавените плащания по ипотечните кредити е „ужасяваща“.

„Това са ужасни данни и знаем, че ще става много по-лошо, тъй като 1,6 млн. притежатели на ипотечни кредити трябва да подновят договорите си през идните 12 месеца при значително по-високи лихви, отколкото бяхме свикнали повече от десетилетие“, казва Шоу.

Според същите данни на АЦБ неизплатената стойност на всички жилищни заеми е намаляла през същия период с 19,9 млрд. паунда, или 1,2% до 1,66 трлн. паунда спрямо трите месеца до март. Това е най-големият спад в абсолютни и процентни изражения от началото на воденето на статистика през 2007 г.

Въпреки ръста до 1,02% на общите баланси по заеми със закъснели плащания, най-високото ниво от първото тримесечие на 2014 г., те остават много под историческия връх от 3,64% през първото тримесечие на 2009 г.

Това отчасти се дължи на много по-строгите регулации около достъпността на жилищни заеми, които бяха въведени след финансовата криза, а също и на факта, че пълните последици от по-високите лихви все още не са усетени от много домакинства с фиксирани за две или пет години лихви по заемите.

Джейми Ленъкс, директор на базираната в Норич консултантска компания Dimora Mortgages, казва, че „голяма част от щетите, породени от 14 последователни повишения на лихвите, все още не са усетени“.

„Процентът на забавените плащания след 12 до 18 месеца, когато повече хора ще излязат от ултраниските си лихви, може да е значително по-висок“, допълва той.

Данните на АЦБ показват също, че делът на изтеглените жилищни заеми с цел закупуване на имот за отдаване под наем е достигнал 8,1%, най-ниското ниво от последното тримесечие на 2010 г.

Карън Нойе, ипотечен експерт в компанията за управление на богатството Quilter, казва, че данните говорят за „излизане на собственици на имоти от пазара, тъй като затягането на данъчните закони върху закупуваните имоти за отдаване под наем ги правят по-непривлекателна инвестиция“.

Заплахата от срив на цените на имотите „изглежда кара повече собственици на имоти да избират да останат извън пазара“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още