IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият спад на жилищния пазар в Китай се ускорява през август

Цените на имотите падат на вторичния пазар, като отчитат най-големия си спад от 2014 г. насам

10:50 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата в Китай спаднаха с по-бързи темпове през август, което подчертава защо политиците увеличиха усилията си в края на месеца, за да се справят със забавянето, което притиска втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града, с изключение на субсидираните от държавата имоти, са намалели с 0,29% миналия месец спрямо юли, когато паднаха с 0,23% , показват данни на Националното статистическо бюро в петък. Други официални данни сочат, че инвестициите в имоти и продажбите на жилища остават слаби, дори когато икономическата активност се засилва.

В края на август Китай разкри нови намаления на изискванията за първоначална вноска за купувачите на жилища и позволи на кредиторите да намалят лихвите по съществуващите ипотеки, за да стимулират покупките. Четирите най-големи града в страната бързо приеха мерките, въпреки че анализаторите се съмняват дали стъпките са достатъчни, за да сложат край на дългогодишната жилищна криза.

„Въпреки че китайското правителство наскоро засили подкрепата си за сектора на имотите, ние очакваме въздействието върху продажбите на жилища да бъде краткотрайно и да се разграничава между различните градове“, изтъкват анализатори на Moody's Investors Service по-рано тази седмица, преразглеждайки в посока надолу своите перспективи за сектора.

Цените на жилищата в Китай падат за трети пореден месец през август. Източник: Bloomberg/Национално статистическо бюро на Китай Цените на жилищата в Китай падат за трети пореден месец през август. Източник: Bloomberg/Национално статистическо бюро на Китай

Цените на имотите падат и на вторичния пазар. Цените на жилищата там се понижават с 0,48% спрямо месец по-рано, като това е най-големият спад от 2014 г. насам, показват данните.

Продажбите на жилища по стойност се движат близо до най-слабото си месечно ниво от почти шест години, с 2,9% ръст през август спрямо юли, става ясно от изчисления на Bloomberg. Инвестициите в развитие на недвижими имоти, които допринесоха за около 11% от икономическото производство миналата година, останаха почти непроменени спрямо юли, доближавайки се до най-ниското си ниво за тази година.

Като пореден знак за напрежение в индустрията Sino-Ocean Group Holding Ltd. заяви в петък, че е спряла плащанията по всички свои чуждестранни офшорни заеми, което показва, че спадът вреди дори на строителите с държавни връзки. Междувременно индустриалният гигант Country Garden Holdings Co. се опитва да предотврати неизпълнение на задълженията си по дългове, като се стреми да удължи периода на плащания по облигации.

Досега китайските власти се въздържаха да прибягват до мащабно спасяване на индустрията, предизвиквайки опасения за икономиката и излагайки на риск целта на правителството за годишен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5%.

И все пак икономическата активност набра скорост през август, осигурявайки известен оптимизъм, че най-лошото остава зад гърба, въпреки че спадът на пазара на имоти продължава. Индустриалното производство е нараснало с 4,5% спрямо предходната година, докато продажбите на дребно растат с 4,6%, съобщи статистическото бюро по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още